Помрачен ли е 9 май и може ли да е ден за солидарност? Говорят евродепутатите

2485
Помрачен ли е 9 май и може ли да е ден за солидарност? Говорят евродепутатите
Снимка: iStock/Guliver

9 май за някои хора в България е Ден на Европа, за други е Ден на победата. Трети смятат, че няма как да отбелязваме Деня на Европа без победата над хитлерофашизма, а други отбелязват и двете. Какво е посланието на датата 9 май, защо тя ни разделя? С тези и други въпроси Actualno.com се обърна към представителите ни в Европейския парламент: Андрей Ковачев от ГЕРБ/ЕНП и Иво Христов от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите.

Андрей Ковачев: Днес е и ден за солидарност с Украйна

 

"9 май е Ден на Европа, защото ние сме заедно в ЕС, преодолели разединението, омразата, ужасите на кървавият 20 век, нацистката и комунистическата диктатура, довела до огромни страдания. Континентът е отново обединен в мир и просперитет и великата идея на Шуман и Моне да сме заедно в ЕС, е никога да няма повече война на нашия континент. Това е обединяващото.

Евродепутатът отговори и на въпроса кое ни разединява на 9 май. Според него това са силите от миналото. „Поддръжниците на комунистическата диктатура, на болшевизма, на окупацията, които все още продължават да се опитват да връщат България, но и не само България назад към комунистическата диктатура. Ние не успяхме добре в България да извършим прехода, декомунизацията, ограничаването и премахването на зависимостите от р уските шпионски служби и от руските икономически и корупционни зависимости“, коментира още Ковачев.

Ковачев смята, че след войната, който е започнал Путин в Украйна, основна задача трябва да бъде преустановяване на зависимостите от руските шпионски и дезинформационни кампании в страните членки на ЕС.

„Днес е и ден за солидарност с Украйна. 9 май е Ден на Европа, но тази година е и ден за солидарност с Украйна, с воюващите срещу агресията на Русия украински граждани - украинци, българи, руснаци. Нашите сънародници там са също нападнати. Горд съм, че огромната част от българите подкрепяме нашите сънародници в Украйна“, каза още Андрей Ковачев.

Иво Христов: Денят на победата и Денят на Европа са помрачени от войната

 

Евродепутатът Иво Христов коментира какво е посланието на 9 май. Той обърна внимание, че в соца е имало плакати “НЕ на войната!”

“Струваха ни се кухо пожелание, защото самата мисъл за война в ядрената епоха изглеждаше самоубийствена. Сега живеем в света на Оруел: войната е мир. Така внушават онези, които настояват да доставяме оръжие. И двата лагера заявяват готовност да воюват до победен край. За мен 9 май е Ден на победата и Ден на Европа, но и двата празника днес са помрачени от войната. Русия я започна, а Европа и САЩ не сториха нищо, за да я предотвратят. Напротив. Сега всички сме в плен на нейната динамика на ожесточението”, каза Христов.

Евродепутатът отговори с въпрос на въпроса защо датата продължава да ни разделя като народ, като попита има ли тема, която да ни обединява? 

“Търсим инстинктивно поводи да се разграничим един от друг. На тази дата хората заявяват своята идентичност чрез един от двата празника. А те са неразривно свързани. При тези български разломи решението за предоставяне на военно-техническа помощ пренася конфликта у нас. А застъпниците му твърдяха, че щяло да сдържа опасността по-далеч. Това е невежа безотговорност, която ляга върху депутатите, които я гласуваха”, коментира още Христов.

По думите му настоящето е рожба на историята. “Пагубно е, когато тя се “актуализира” за злободневна употреба. Експериментите с паметта отвориха пътя към тази нова трагедия Решаващият съветски принос в победата бе изличаван и релативизиран, което подхрани реваншистките настроения в Русия. Днес се гледаме през прицелите на оръжията и се давим в пропаганда, което е човешки и цивилизационен крах за всички участници. За съжаление войната приравнява човека към най-малкото общо кратно на оварваряването.

Моят апел е да почитаме жертвите от миналото, сред тях и българските антифашисти и загинали по фронтовете на ВСВ, да помагаме на пострадалите днес и да сдържаме бесовете, които рискуват да ни завлекат във войната”, посочи още Иво Христов.

Какви бяха посланията на премиера и вицепрезидента - четете ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество