Поредна гавра на държавата с родителите на деца с увреждания

990
Поредна гавра на държавата с родителите на деца с увреждания
Снимка: БГНЕС

Родители на деца с увреждания излизат на протест днес (25 май) от 11 часа пред сградата на общината в Бургас. Причината са новите програми за лични асистенти. Съгласно новите правила се предвиждат до 40 часа труд месечно и възнаграждение под 100 лв.

Програмата се изпълнява от социалното министерство съвместно с кметствата и е финансирана по европейски фондове.

По думите на Недялка Гъркова - майка на дете с увреждане условията са различни във всяка община, която индивидуално е подписала и на местна почва как се разпределят часовете и хората, които трябва да бъдат назначени по тази програма.

Излиза, че на всеки родител на дете с увреждане в Бургас ще бъдат отчетени 2 часа труд като личен асистент, съобщи bTV.

В Сливен обещаха съдействие на майките на деца с увреждания

Майки на деца с увреждания от Сливен предложиха промени в изпълнението на проект „Подкрепа и разширяване на дейността за почасово...

"Ние имаме 24 часове в денонощието обслужване на тези деца. Дъщеря ми е на 22 години с детска церебрална парализа. 22 години я гледам, не работя... Време е горе управляващите да слязат и да погледнат какви са нуждите ни. Ние не сме лични асистенти, а родители, които гледат децата си. Какво може да направи един родител с 80 лв. да проведе лечение ,да го нахрани, да го облече? Когато навършат 22 години те получават 22 лв. интеграционни добавки", обясни г-жа Гъркова.

Тя допълни и че поради забавяне на експертиза от страна на ТЕЛК се бави и изплащането и на социалната пенсия на дъщеря ѝ вече трети месец

Според Гъркова часовете на личните асистенти трябва да се повишат поне на 6 часа. Майката допълни, че това няма да е единственият протест. Родителите на деца с увреждания са решили да не подпишат договорите и планират да излязат на палатков лагер.

Припомняме, че вчера, 24 май, министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова обяви, че програмата „Личен асистент” е насочена към местните власти.

По нейните думи, тази програма е стартирала преди малко повече от 8 години с централен бюджет, с около 400 бройки, финансирани по линия на Национален план за действие по заетостта.

Приеха на първо четене помощите за деца с увреждания да станат 70% от минималната заплата

Народното събрание прие промените в Закона за семейни помощи за деца с трайни увреждания да стане 70 на 100 от минималната работна запл...

„Леко полека за следващите 8-9 години тя стана първо Национална програма и даде възможност на над 15 000 да ползват услугата личен асистент, а сега сме насочили тази програма изцяло към местните власти”, обясни Русинова. Тя посочи, че в прехода между централизираното изпълнение на програмата и поемането ѝ от местната власт ще има доволни и недоволни. „Тази програма ще продължи до края на 2018 година. Считаме, че ще бъдем до голяма степен полезни на общините и ще ги подпомогнем там, където трябва с допълнителен ресурс или да се доорганизират дейностите по програмата”, допълни министърът на труда и социалната политика. Русинова каза още, че в рамките на следващите два месеца - за големите общини, където има по-голяма нужда от лични асистенти и по-голям брой хора с увреждания, ще има допълнителен ресурс.

"Това е една изключително важна програма, като политика за Министерството на труда и социалната политика, защото домашната грижа на хора и деца с увреждания са във фокуса на приоритетите ни оттук нататък с много по-силен акцент", уточни Русинова. Тя посочи, че точно тази политика за развиване на домашната грижа в семейна среда за хора в най-уязвимо положение, би трябвало също да е във фокуса на местните власти, затова заедно с тях се разработва програмата.

"Разбира се там, където има нужда от допълнително финансиране и подпомагане методически на общините ние ще продължим да го правим като министерство."

По нейните думи, програмата търпи корекции: "В рамките на съществуващия ресурс от 115 милиона има общини, които не са стигнали тавана на проектите и има достатъчно ресурс, който може да се преразпредели. Общините ще могат с допълнителен ресурс да поемат повече хора в следващите няколко години”, посочи Русинова. Тя добави, че през следващите два месеца предстои да се отвори и схема „Социално предприемачество", която също ще подпомогне местните власти за по-добро организирането на социалните дейности на местно ниво.

Припомняме, че на 6 април пред Народното събрание се проведе протест на родители на деца с увреждания. След нея бившият министър на социалната политика Ивайло Калфин заяви, че готов да говори за индивидуализирани плащания за деца с увреждания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com