Последни аплодисменти за Дон Кихот

21617
Последни аплодисменти за Дон Кихот
Десетки приятели и колеги си казаха "сбогом" с големия български актьор Коста Цонев

България се поклони за последно пред своя Дон Кихот. 

В Народния театър се стекоха близки, приятели, колеги и почитатели на големия Коста Цонев, за да му кажат "сбогом" и мислено да го аплодират за последен път.

Последно сбогом с Коста Цонев

Днес България си казва "последно сбогом" с Коста Цонев. Поклонението пред големия български актьор ще се състои в сградата на Народния...

Поклонението започна в 10 часа. Цонев ще бъде погребан в Алеята на славата. 

"Много съм научила от него, не можах да му дам нищо, но ще се мъча да не срамя паметта му. Казваме "Сбогом", но той не ни изоставя и нека всички довечера отново го видим, че е жив човекът от Ла Манча", сподели Татяна Лолова. 

"Отиде си от мен един много добър приятел, който много ми е помагал, много съвети ми даваше за реформите и Слава Богу - имаше реформи и благодаря на Коста за това", каза министърът на културата Вежди Рашидов.

Сред тези, които дойдоха да почетат паметта на великия талант бяха и лидерът на НДСВ Христина Христова и много бивши депутати и министри на националното движение.

"Коста Цонев имаше огромното щастие, което се случва на малцина да остави за бъдещите поколения много творчество много талант и много добри спомени Дай Боже повече такива хора да има", сподели бившият военен министър в кабинета "Сакскобургготски" Николай Свинаров. Председателят на 39-тото Народно събрание проф. Огнян Герджиков си спомни как именно Коста Цонев като най-възрастния народен представител открива първото заседание на 39-тия парламент. "Помня го с тази негова величествена осанка, със силното му присъствие. Той придаваше един колорит в НДСВ. Беше наистина много достойна личност и сега отива в един по-добър свят", каза още проф. Герджиков.

Депутатите почетоха с едноминутно мълчание Коста Цонев

Преди началото на днешното пленарно заседание депутатите почетоха с едноминутно мълчание паметта на големия български актьор и обществе...

Заветът на Коста Цонев:

"Хора, бъдете добри! Обичайте се, помагайте си. Не бъдете злобни. Радвайте се на успехите на колегите си. Това е нещо, което е задължително, за да има нация, която иска да просперира"

Днес БНТ ще излъчи "Човекът от Ла Манча" на режисьора Асен Траянов и сценариста Даниел Васерман, с музика на Митч Лий. С Коста под прожекторите са Никола Анастасов, Григор Вачков, Васил Попов, Жоржета Чакърова, Константин Коцев, Васил Михайлов, Татяна Лолова. Историята разказва за Дон Мигел де Сервантес, който е в затвора, защото е наложил глоба на църква. Верният му слуга Санчо го придружава в тъмницата. Дон Мигел е изправен пред съда на затворниците. Те са намерили у него ръкописа на "Дон Кихот". Сервантес им разказва за своя герой, тръгнал да оправя неправдите по света. И ето ги - рицаря Дон Кихот и оръженосеца му Санчо, възседнали едно дърво и тръгнали по пътя към славата...

Борисов: Цонев живя достойно и духовно!

Министър-председателят Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до близките по повод кончината на големия български актьор Кост...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com