Последно: Масуд и Терез заминават за Холандия

2318
Последно: Масуд и Терез заминават за Холандия
Снимка: Румен Скрински/Actualno.com

Лъвчетата Терез и Масуд ще бъдат изпратени утре (30 януари) в спасителен център в Холандия, където ще им бъде оказана необходимата помощ. Това стана ясно на извънреден брифинг в МОСВ.

Министърът на екологията Нено Димов обясни, че в продължение на пет часа днес е търсил законово решение на казуса.

Борисов обещал лъвчетата да заминат за Холандия, Димов: Няма такава възможност

Десетки протестиращи се събраха пред Министерския съвет заради лъвчетата Масуд и Терез. Поводът е намерението двете лъвчета да бъдат пр...

"Най-резонно е лъвчетата от Разград да бъдат закарани в Холандия, утре заминават", каза от своя страна изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев.

"Решението на Агенцията е свързано с това да направим всичко най-добро за здравето на лъвчетата. Понеже има клинично заключение от ветеринарни лекари, експерти, че в България няма достатъчно възможности за контрол на заболяването им, а и отделно е необходима и специализирана грижа по времето на решението, най-резонно е лъвчетата да бъдат закарани в спасителния център в Холандия", каза той.

По думите му там те ще получат от по-добра експертиза. "Затова утре ще заминат за Холандия", добави Илиев.

Припомняме, че миналата седмица общинският съвет в града гласува за пореден път животните да бъдат дадени на Пазарджик, а не да отидат в холандски спасителен център. Това се случва въпреки поетия категоричен ангажимент от страна на министър-председателя Бойко Борисов и министъра на околната среда и водите Нено Димов, че за Масуд и Терез ще бъдат положени най-добрите и адекватни грижи и те ще бъдат изпратени в спасителен център в Холандия. 

БАБХ бави заминаването на лъвчетата Терез и Масуд за Холандия

Има сериозен натиск върху Българска агенция по безопасност на храните да бави издаването на транспортни документи за спасените от разгр...

По-рано днес (30 януари) се проведе и протест в защита на лъвчетата. Малко след началото недоволството при протестиращите дойде Нено Димов. Те го посрещнаха със скандирания "Нено в клетка", "Нено зад решетката", "Оставка", "Предател", "Затвор". Пред гражданите обаче той обяви, че няма законова възможност лъвчетата да не бъдат изпратени в Пазарджик

По време на протест представител на "Четири лапи" от своя страна заяви, че тази сутрин се е срещнал с премиера Бойко Борисов, който отново е обещал, че ще следи за спазването на обещанието, което даде на 22 декември, животните да заминат за Холандия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com