"Повод за гордост, а не за страх“: Управителят на "Школо" проговори за продажбата

2858
"Повод за гордост, а не за страх“: Управителят на "Школо" проговори за продажбата
Снимка: iStock

Придобиването на „Школо“ не е повод за страх, а повод за гордост. Това написа във "Фейсбук" управителят на "Школо" Мирослав Джоканов.

Казусът със "Школо"

Думите му дойдоха след новината, че Министерството на образованието и науката (МОН) сезира ДАНС и Комисията за защита на личните данни за проверка на продажбата на "Школо" на чужда компания, тъй като не са били информирани за продажбата на платформата на чужда компания.

Припомняме, че образователната платформа "Школо", с чиито електронни дневници работят повечето наши училища, бе придобита от "Джунипър Едюкейшън" (Juniper Education), най-големият доставчик на образователен софтуер и услуги във Великобритания. ОЩЕ: МОН даде сделката за "Школо" на ДАНС

Защо трябва да се гордеем?

„Трябва да се гордеем с това, че най-големият софтуерен доставчик в Кралството потърси българска компания за помощ. Нека повторя - Juniper имат нужда от нашата технологична помощ. Оказва се, че това, което сме създали тук в България като продукт, е нещо, което те не притежават в Англия. Затова най-голямата софтуерна компания в Англия иска да интегрира „Школо“ в Англия преди идния 15-и септември“, написа той в социалната мрежа.

По думите му след няколко месеца нашите български инженери ще имат достъп до данните на 5 милиона англичанчета, защото нашият софтуер ще обработва тези данни и нашите програмисти в София съответно ще имат достъп до въпросната база данни.

„Нещо повече - Juniper назначиха за свой технологичен директор моя бивш съдружник Любомир, т.е. британците махат свой човек и слагат българин на най-високо кариерно ниво в тяхната централа в Лондон и ще търсят съветите и експертизата на Любо по всички технологични въпроси“, изтъква още Джоканов. ОЩЕ: Срив в електронната система на училищата

Има ли политически контекст?

Джоканов увери, че служители на Juniper НЯМАТ достъп до въпросната база данни. Повтарям - нито един служител на Juniper няма достъп до базата данни, обработвани в България. Според него МОН очевидно са били политически притиснати да реагират. "Не искам да навлизам в полемика по този въпрос, но е ясно, че от години има политически субекти, които трупат дивиденти изцяло върху страховете на хората (напр. норвежците ще ни вземат децата, сирийците ще ни вземат жените, Бил Гейтс ще ни чипоса и т.н.). Същото се случва и днес с най-голяма сила. Норвежците не ни взеха децата, съответно и англичаните няма да ни вземат данните", добави още управителят на "Школо"

Целият отговор може да видите ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com