Правна клиника и нов кризисен център в София ще помагат на пострадали от домашно насилие

3463
Правна клиника и нов кризисен център в София ще помагат на пострадали от домашно насилие
Снимка: iStock/Guliver

Столичната община предлага два проекта за борба с домашното насилие с фокус към жертвите, които са деца и жени. Единият е за разкриване на защитено жилище – вид кризисен център за пострадали от домашно насилие, а другият за получаване на безплатна правна помощ.

„Ще можем да окажем помощ поне на 130 -140 пострадали. Това може да стане чрез обаждане на горещата линия, а в кризисните центрове могат да насочват към полицията или към неправителствени организации“, обясни Георги Георгиев – председател на Столичния общински съвет.

Едва 3% от сигналите за домашно насилие са разследвани като престъпление

През 2021 година са образувани 905 досъдебни производства за престъпления в условията на домашно насилие. Две от тях са за убийство, 34...

Той обясни, че в защитеното жилище ще може да се остане до 6 месеца, а издръжката е за сметка на общинския бюджет. В защитеното жилище ще се предлага подслон, храна и уют, както и консултации с психолози.

„Ще обявим конкурс за избор на НПО, която да управлява центъра и да предоставя необходимите грижи. Проучваме няколко имота – апартаменти и къщи“, посочи председателят на СОС.

По думите на Георги Георгиев миналата година има издадени над 3000 ограничителни заповеди за пострадали от насилие жени и деца.

„Идеята е да затворим кръга от необходимата защита и закрила, когато към органите на реда се обърне лице, което е пострадало от домашно насилие“, отбеляза Георгиев.

Жилището остава с неизвестен адрес за обществото. За него ще са необходими около 160 000 лв. за период от 1 година.

Жена е в кома след побой от приятеля й, твърдят нейни близки

Майка на три деца е в кома след побой от приятеля й. Сигналът за жестоката агресия над жената е подаден в края на миналата година. До м...

„Проучваме различни имоти – няколко апартамента и къщи. Ще вземем решение за конкретно помещение на закрито заседание на СОС, а до лятото този център трябва да заработи“, каза още Георги Георгиев.

Вторият проект е за създаване на правна клиника. С тази услуга на пострадало от насилие лице ще може да се окаже правна помощ, наред с психологическата и терапевтичната.

„Това ще е помощ и помощ за правни проблеми – издаване на ограничителна заповед или друг вид правна помощ. Не всеки може да си позволи адвокат – предвиждат се дейности по консултиране и насочване към правни услуги, по този начин ще осигурим безплатна правна помощ на жертвите“, обясни Георги Георгиев.

"Не за първи път София е иноватор в социалните услуги, които след това се припознават от държавата. Надяваме се, че и този път това ще се случи. Тази година предстои да разкрием още 7 нови социални услуги, а общия брой на тези, които предоставяме е над 100. Те включват както услуги от резидентен тип, така и почасови такива като дневните центрове, например", каза зам.-кметът по социални дейности Албена Атанасова.

Георгиев обясни още, че в момента има работна група, която подготвя промени в Закона за защита от домашно насилие. Една от нужните промени, според него, е създаване на регистър на издадените ограничителни заповеди, тъй като в момента едно РПУ не знаело колко ограничителни заповеди е издало съседното РПУ.

Ваня Григорова с докосващи разкази за домашно насилие и неглижирането на проблема в обществото

Преди години на спирка в Люлин пред мен млад мъж, аз бях дете, преби приятелката си. Тя само се опитваше да предпази лицето си. Никога ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com