X
 
 

Предлагат инспекторите от ДАИ да минат на граждански договори като мярка срещу корупцията

1458 1
Предлагат инспекторите от ДАИ да минат на граждански договори като мярка срещу корупцията
Снимка: Thinkstock/ Guliver
Транспортното министерство обмисля да промени статута на инспекторите, пред които се държи изпитът по кормуване. Обсъжда се те да минат на нови договори и ново заплащане. Целта е по-ефективна борба с корупцията при шофьорските изпити.

Над 150 хиляди души у нас всяка година минават шофьорските изпити и получават книжки. Проблем е обаче, че често няма кой да изпитва младите водачи.

Шестима от задържаните служители на ДАИ остават в ареста

Шестима от задържаните 10 служители на ДАИ остават в ареста, реши Специализираният наказателен съд. Останалите четирима са освободени ...

Целта на промените е инспекторите да минат не на трудови, а на граждански договори и да получават по 20 лева от всеки изпитан шофьор. Мотивите – така ще получават по-добри заплати и няма да влизат в корупционни схеми, съобщава bTV.

През април 2016 г. телевизията съобщи за схема за купуване на книжки от неграмотни шофьори. Изпитът се провеждаше на място, известно като „Клиниката” – оборудвано с камери и микрофони за подсказване.

Подобни схеми ще са рядкост, ако изпитвачите са на граждански договори към ДАИ, твърдят в автошколите.

Все по-често инспектори от провинцията изпитват кандидат-шофьорите в София и това е проблем, казват още инструкторите. „Той като не познава София не знае и къде да го изпитва. И някой път така го обърка курсиста, че курсиста да влезе в насрещно движение или да направи грешна маневра…”, разказва Димитър Мишев.

Корупцията в ДАИ - заради ниско платени инспектори и административен хаос

Генезисът на корупцията в ДАИ - ниско платени инспектори и заложената административна уредба. Около тази теза се обединиха експерти по ...

Схемата с независимите изпитващи вече е тествана и не е сработила, контрират експерти. „От 1999 г. до 2002 г. беше така и се оказа, че е несполучлив”, посочва бившият председател на транспортната комисия в НС Настимир Ананиев.

Другият проблем е, че е по-трудно да контролираш инспектори, които са на граждански, а не на трудови договори с агенцията. Критиците твърдят още, че така шефовете на ДАИ ще отстранят неудобните и ще се разграничат от всички, хванати да търгуват с книжки.

Идеята тепърва ще се обсъжда в подробности.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Пухчо Цистерната 1 Пухчо Цистерната преди 1 година Профил на трол?
    Още по-добре ще е да минат на договори към Българския Спортен Тотализатор: "Даваме повече!" и така ще се намали корупцията, разбираш ли...