Предложение: Ветеринар да посещава всеки фермер профилактично

5074
Предложение: Ветеринар да посещава всеки фермер профилактично
Снимка: БГНЕС

Заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров заяви, че министерството ще настоява ветеринарен лекар да посещава всеки един фермер профилактично поне веднъж в месеца. Налагането на мярката е дори да няма конкретен повод или заболяване на животно.

Пакет от мерки в областта на ветерираномедицинската дейност представиха днес на съвместна пресконференцията зам.-министърът Димитров и изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Дамян Илиев, предаде БГНЕС.

Министър и две сестри в схема за европари

Две сестри разпалиха скандал със съмнения за потенциален конфликт на интереси при усвояването на европарите по Програмата за развитие н...

Според Цветан Димитров в договорите между ветеринарите и фермерите трябва да се заложи посещение поне веднъж в месечно. Тази мярка предстои да се консултира с Българския ветеринарен съюз.

МЗХ предлага и промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност, като се създаде отново фонд "Епизоотии". МЗХ вече води разговори с финансовото министерство как да се финансира този фонд, като един от вариантите е това да се случва чрез приходите на БАБХ. 

Друга ключова мярка е въвеждането на многогодишна Държавна профилактична програма, която да осигури планиране на дейностите по профилактиката на болестите по животните. 

Предвижда се Центърът за оценка на риска по хранителната верига вече да бъде самостоятелно звено на пряко подчинение на министъра на земеделието, като според кабинета това ще гарантира независимост, безпристрастност и обективност на научната оценка по здравеопазване на животните. До момента центърът е бил на подчинение на директора на БАБХ.

Възползват ли се три министерства от "криминална помощ"?

Осъждан за измама юридически консултант е съветник и има взаимоотношения с три министерства – на инвестиционното проектиране, на ...

"Всяко отклонение от нормите ще лишава фермера от субсидии", подчерта Димитров. Засега санкциите за неизпълнение на медицински мероприятия и профилактики ще останат същите, но е възможно тяхното увеличение. Димитров обаче коментира, че според него санкция от 200 лева за даден фермер не съответства на последствията от действията им. Според директора на БАБХ Дамян Илиев санкциите и в момента са достатъчно големи, но има проблем с тяхното налагане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com