Предприемач с жалба в Страсбург за „Супер Перелик“, а бетонът му наистина захапа планината

60499
Предприемач с жалба в Страсбург за „Супер Перелик“, а бетонът му наистина захапа планината
Снимка: Actualno.com

Жалба до Европейския съд по правата на човека в Страсбург срещу България е изпратил изпълнителният директор на „Перелик Инфраструктурна Компания“ АД – Смолян, Кирил Асенов. Бизнесменът, чийто е проектът за „Супер Перелик“, депозирал оплакването си през 2018-та година, става ясно от Годишния финансов отчет на дружеството.

Жалбата е срещу въведената през 2009 г. с решение на Народното събрание абсолютна забрана за промяна на предназначението (съответно застрояването) на гори и земи от горския фонд, придобити от физически и юридически лица чрез замяна.

А преобладаваща част от терените в проекта „Спортно-туристически център Перелик“ са придобити именно чрез замяна.

На практика временният мораториум възпрепятства стартирането на проекта, предвидливо оцветен в зелено от неговите създатели. Той срещна преди повече от 10 г. решителен отпор от редица екоорганизации в страната, а и не малка част от местното население, претендиращи за собственост над терени в обхвата на ски-центъра.

Кирил Асенов е председател на Съюза на работодателите в Смолян, който е колективен член на КРИБ, председателствана от Кирил Домусчиев. В областния град той създаде и политическа структура – Коалиция за развитие на община Смолян, която има 7 съветника в местния парламент и работи в тясно сътрудничество с Реформаторския блок на местно ниво.

В Смолян упорито се лансира версията, че Асенов е инициатор на картел в града за ниско заплащане на работещите между „Арексим“, „Костал“ и „Ариете“. Последно се спекулира, че „съветвал“ и в чепеларската фабрика за ски да намалят заплатите.  

Припомняме, че амбицията на предприемача е да създаде ски-център с три пъти повече писти от тези в курорта Пампорово. "Ако не ми се пречи, до началото на зимния сезон в района ще има 4 лифта и писти повече от Пампорово", казва преди 14 години бизнесменът.

Той е собственик на фирма "Арексим" и към онзи момент изразява готовност да инвестира 32 млн. лв. в ски-центъра.

Проектът е върху терен от 2193 хектара. Предвиждаше по едно време 16 лифта, 8 влека, 3 подкрепителни пункта за 1500 души, паркинг за 3000 автомобила, ски-гардероби. После - 50 писти с дължина 217 км, 24 лифта, 16 изкуствени езера, покрити паркинги и хотели в ниската част плюс конгресен център, голф игрище, 4 заведения на върха и др.

До 1994 г. Кирил Асенов все още е дребен смолянски бизнесмен с големи амбиции, писа в свое разследване преди години в-к "Сега". Той започва да изкупува гори в района на Смолян, които по онова време вървят евтино. Постепенно се сдобива с около 200 дка в ключови за бъдещия курорт терени.

„Ден преди парламентарните избори - на 24 юни 2005 г. Министерството на земеделието дава зелена светлина на фирмата на Асенов "Уинтер спорт" да получи 437 дка гори в Смолян и с. Стойките срещу 800 дка в Габровско. Новополучените имоти попадат на територията на държавните лесничейства "Пампорово", "Смолян" и "Широка лъка". От тях около 400 дка са иглолистни гори, 10 дка са широколистни, останалите са голи горски площи. Според представените документи в проекта ще се вложат 185 млн. евро, има писмо за подкрепа от ДСК, а консултант по финансирането е "Булброкърс", собственост на издателя на вестник "Капитал" Иво Прокопиев“, писа още изданието.

На 26 юли 2006 г. Министерството на земеделието прави най-голямата замяна в историята - дава 2401 дка гори в Смолян и Пампорово срещу терени в различни краища на страната (Троян Габрово, Плачковци, "Русалка").

В проекта "Супер Перелик" се преплитат много интереси. Основен двигател е Асенов. Той е собственик на "Уинтер спорт", преобразувано по-късно в „Спортно-туристически център "Перелик" АД. 50% от акциите в този център се държат от "БК проджект", собственост до 2012 г. на кипърската офшорка „Шапиро Инвестмънтс Лимитед“, а от м.г. е еднолична собственост на „Апостолови партнерс“ ООД на Росен и Красимир Апостолови. „БК Проджект“ държи и мажоритарния пакет акции от „Летище Пловдив“ АД.

Придобитите чрез заменки гори са в актива на създаденото между община Смолян и фирмата „СТЦ Перелик“ на Кирил Асенов ново дружество „Перелик Инфраструктурна компания“ АД.

В началото „Перелик Инфраструктурна Компания" АД е с капитал 50 000 лв. (5000 акции) . На „СТЦ Перелик” са записани 3749 акции за 37 490 лв., съставляващи 75% -1 акция, а община Смолян е с 1251 акции за 12 510 лв., съставляващи 25% + 1 акция от капитала.

След придобиването на още терени чрез замяна, през 2009 г. капиталът на дружеството се увеличава на 110 244 930 лв.

Увеличението на капитала от страна на „СТЦ Перелик“ е непарична вноска от 71 млн. лв. на цялото търговско предприятие, като съвкупност от права, задължения и фактически отношения. За община Смолян увеличението е под формата на земи в размер на 39 млн. лв. Така акциите на дружеството стават 11 024 493 броя.

Сега „СТЦ Перелик“ притежава 64,44% от тях, а община Смолян - 35,56%.

В годишния финансов отчет на „Перелик Инфраструктурна компания“ се посочва, че промяната в Закона за горите от 2009 г. оказва негативно влияние върху реализацията на проекта.

Според отчета въведената забрана за строителство и за промяна на предназначението на земи и гори от горския фонд не отчита индивидуалните особености на отделните проекти и към момента отлага реалния старт на строителството, „въпреки екологичната, икономическата и социалната обоснованост на проекта“.

В него пише още, че „мнението на специалисти в международната защита на основни права на икономическите субекти, и по-специално в рамките на процедурите, регламентирани в Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи, е, че Параграф § 3 от ПЗР противоречи на действащия Закон за горите с чл. 1, ал. 1, изр. 1 и ал. 2 от Протокол № 1 към Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи“.

Точно в тази връзка дружеството преди година е подало жалба до Европейския съд по правата на човека в Страсбург. „Към момента все още няма отхвърляне или комуникация на жалбата. Надяваме се, че при уважаването на иска от страна на ЕСПЧ ще бъде преодоляна законодателната пречка, която в момента възпрепятства стартирането на проекта“, се сочи още в отчета.

И в новия, както и в предходните отчети, дружеството е неизменно на загуба.

С аргумент, че ръководството му смята да реализира допълнителни собствени приходи, започна да гради ферми, уж с намерение за отглеждане на овце „чрез паша, при максимално близки до природата условия“.

Смолянчани, както и гости от вътрешността на страната, са заснели единия от строежите и той никак не прилича на селскостопанска сграда, както се води.

За другата – „Животновъдна сграда за сезонно обитаване на овце - лично стопанство с направление „Месо“, има само изкоп, но проектът е по-скоро за алпийска вила. 

Ето какво пише за тях във финансовия отчет: „В началото на 2018г. се взе решение за изграждането на две сгради - Селскостопанска сграда с помещение за едрогабаритна техника и Животновъдна сграда за сезонно обитаване на овце - лично стопанство с направление „Месо“, като строителството им започна през втората половина на годината. Финансирането на двата обекта се осъществява чрез собствени и заемни средства, получени по Договор за заем от 02.07.2018г., сключен с „Арексим“ЕООД“.

Става въпрос за сумата от 1,3 млн. лева. „Заемът е целеви и е свързан със стартиралото през годината строителство на две сгради, които да подпомогнат разширяването и разнообразяването на осъществяваната до момента дейност. Към 31.12.2018г. усвоената част от заема е в размер на 848 хил.лв.“, е уточнено в отчета.

Дотук в територията на стопанисваната от Кирил Асенов планина се заформят три скандални сгради.

Недоволството и на местното население, а и на туристите, които снимат и пращат кадри и гневни текстове до почти всички централни медии, започна с т.нар. „Къща на мечките“. По проект и тя е селскостопанска постройка, но в нея ежегодно се провежда „Джаз фестивал“, а през останалото време се рекламира, най-вече в медиите на Прокопиев, като къща за между 10 и 18 гости.

За нея Кирил Асенов (чрез другата си фирма „Перелик Истейтс“) е изкарал одобрение да разшири и реконструира като построи и пункт отново за съхранение на едрогабаритна селскостопанска техника.

Трите „селскостопански“ сгради са в пасища.  

Точно заради това им формално предназначение обаче исканията му за строителство минават безпрепятствено. Те са мотивирани с чл. 2, ал. 1, т. 2 от Наредба №19 от 2012 г. на МЗХ, че „Без промяна на предназначението на земеделските земи в тях се разрешава застрояване с обекти, свързано с ползването им, чиито функции са съвместими с предназначението на земята, както следва: - при имоти с площ над 10 дка - на селскостопански сгради, постройки и съоръжения за съхранение на растителна и животинска продукция и отглеждане на животни съгласно приложението, включително инженерни мрежи и съоръжения за благоустрояване на имотите и на помещения за обитаване от домакинствата на собствениците на земята и/или на лицата, които произвеждат селскостопанска продукция от съответните земеделски земи“.

Построената, но още непусната в действие сграда е в местността „Карлък“, землище на с. Стойките. Обособената площ за нея е 1700 кв.м, като застроена площ на обекта трябва да е 321,7 кв.м с кинт до 0,4, тоест 450,2 кв.м.

Другата сграда – за сезонно отглеждане на овце, която е етап изкоп, отново е в местността „Карлък“, но в землището на с. Мугла. За нея максимално допустимата площ е 3733 кв. м, плътност на застрояване до 20%, кинт до 0,4, озеленяване 50-70%, и до два етажа.

На 1 септември бившата зам.-кметица на Смолян Татяна Фачикова пусна гневен пост във Фейсбук със заглавие: „ПЕРЕЛИК - НАТУРА 2000- СТРОИТЕЛНА ПЛОЩАДКА“.

„Тъжно и грозно!!!!! Безсилни ли сме, хора? На Перелик - мястото , наричано от много туристи и любители на Природата- "Извънземно място" се е превърнало в грозна строителна площадка! Днес видях две строителни площадки и две прекрасни места , превърнати в депо за строителни отпадъци и ..... пътища , по които се движи разрушителната за Природата техника ! Призовавам кмета на Община Смолян - г- н Николай Мелемов , призовавам прокуратурата , призовавам ДНСК и всички контролни органи да проверят законността на строежите на Перелик. Колко строежа са разрешени на Перелик????? и защо???????? Единия е на входа на Перелик а другия/сезонен овчарник с 3-4 метра изкоп/ , е точно на върха, който се вижда от гр.Смолян,по пътя за поделението ще се види площадката за отпадъци / а можи би на по-късен етап да бъде строителен обект?/. Обръщам се и към всички читави Природозащитни организации!“, писа Фачикова.

Заради този сигнал кметът на Смолян Николай Мелемов назначи комисия, в която са включени няколко институции, със задача да извършат проверка на място. За констатациите от проверката ще съобщим допълнително.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com