Представят модел за противоградова защита на всички земеделски площи

252
Представят модел за противоградова защита на всички земеделски площи
Снимка: БГНЕС

В края на май ще представим модел за в противоградовата защита, чрез който ще може да се осигури защита върху всички земеделски площи в страната. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред журналисти.

Министър Танева отрече информацията за големи щети за земеделските продукции с оглед лошите метеорологични условия през последните седмици. "По никакъв начин към момента няма установени щети в размер, който би предизвикал нарушен търговски баланс - такъв, какъвто е обичайния, на която и да е от земеделските суровини, които се произвеждат. Най-голяма щета към момента, предвид времето, има преди всичко в сектор "Плодове и зеленчуци" в някои райони, където паднаха градушки. Това е част от земеделието и това е една от причините да казваме, че най-тежко е земедлието, защото зависиш от природата", посочи министър Танева.

След градушката в Ловеч извадиха снегорини

Градушката, която падна в Ловеч този следобед, е била толкова силна и обилна, че се наложи натрупаният по улиците лед да бъде чистен съ...

"Към момента работят всички площадки за противоградова защита, само че всички сме наясно, че България защитава чрез Агенцията по градушките малка част от земеделските площи. В момента ракетите, с които е осъществена противоградова защита в районите, в които има изградени площадки, са близо половината от цялото годишно потребление, а сезонът все още не е преполовен. Тоест интензитетът на противоградова защита в момента е по-висок, отколкото минали години. Просто годината е такава", обясни тя.

По думите на министър Танева от няколко месеца се работи по проект, който ще бъде представен в края на май за структурна промяна в противоградовата защита в страната, съгласно който ще може да се осигури защита върху всички земеделски площи чрез два типа противоградова защита.

"Едната е настоящата и включването на изграждане на още такива площадки, а останалите площи ще бъдат защитени чрез летателна техника. За края на май имаме организация за съвместна среща, на която ще бъде представен този модел", уточни земеделският министър. Тя посочи, че към момента няма яснота колко ще струва този проект. "Това колко средства ще са необходими, ще зависи и от формата, по която ще стигнем до консенсус за вида и начина на защита. Ще говорим след представянето ѝ на неправителствения сектор", каза още тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com