Предстои изследване на археологическото наследство на дъното на Черно море

53758
Предстои изследване на археологическото наследство на дъното на Черно море

По съвместен проект между България и Румъния наречен "ХЕРАС" ще се идентифицира потънало археологическо наследство на дъното на Черно море.

„Става въпрос за плитките води, като ще направим изследване и документация на находките”, коментира директора на Института по Океанология проф. д-р Атанас Палазов.

Пенчо Пенчев с нов рекорд за Гинес и с коктейл посветен на Варна

Пенчо Пенчев, който освен професионален барман е и шеф на Българската асоциация на барманите за пореден път счупи рекорда за най-много ...

По думите му, целта е при завършването на проекта да се изработи един туристически продукт за посещение на тези обекти, от типа на потънали градове, пристанища, кораби. Освен това различни туристически фирми ще могат да организират гмуркания от любители водолази. Директорът на Института по Океанология посочи, че на практика този проект цели създаването на своеобразен подводен музей, тъй като тези потънали обекти нито ще бъдат местени, нито пък ще могат да бъдат пипани, а просто ще бъдат документирани.

Той посочи, че част от проекта предвижда и издаването на книга, като румънските учени са поели инициативата да изготвят туристически програми, които да са за водолазни посещения на обектите. Проф. Атанас Палазов добави, че на дъното на Черно море има доста интересни неща, които биха могли да се видят.

„Има потънали населени места, кораби, които са на различни дълбочини и са много интересни за посещения. За нас най-интересно ще бъде в румънската част, тъй като не сме много запознати, а пък Констанца е една голямо пристанище от древността, когато се е наричало Томис. Тогава е бил гръцки град с интензивно корабоплаване. От тази гледна точка очакваме в района, който изследваме между Констанца и нос Калиакра да намерим някакви потънали обекти, които да представляват интерес за учените и туристите”, каза още експертът, цитиран от moreto.net.

 

Варна се бори с 28 страни за наградата "Блумбърг"

Общо 155 предложения от 28 държави се надпреварват за наградата на Фондацията Bloomberg Philanthropies, основана от филантропа и бивш к...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com