Предстои още един ремонт на пространството около НДК

5151
Предстои още един ремонт на пространството около НДК

Настоящият ремонт на пространството около НДК трябва да приключи до края на ноември. След него обаче се подготвя друг проект за реновиране на територия от около 11 дка до сградата, който ще продължи до май 2016 г. Това съобщи днес пред журналисти Мария Бояджийска, зам.-кмет на София по направление "Зелена система, екология и земеползване".

По думите ѝ новият ремонт се налага поради установени редица проблеми с хидроизолацията на обекта, които са вследствие на тяхното компрометиране след навлизането в миналото на тежки машини по настилката. Това води до течове, опасни за конструкцията на подлезите.

За първи път Светлинни ефекти оживяват фасадата на НДК за деня на будителите

На 31 октомври в 19:15 часа със специални ефекти и светлини ще „оживее” сградата на Националния дворец на културата (НДК). ...

Тя съобщи, че новият проект предвижда изваждане на всички гранитни плочи, нова хидроизолация и изцяло нова настилка от гранит. Всичко това е една доста сложна и голяма по обем задача, тъй като включва цялото пространство около НДК, посочи Бояджийска. Новият ремонт ще бъде финансиран изцяло от бюджета на Столичната община. Ще бъде направена отделна обществена поръчка за избор на изпълнител.

Относно ремонта, който в момента се изпълнява около НДК, зам.-кметът съобщи, че той върви по график, очаква се основните строително-монтажни работи да бъдат приключени до края на ноември. "Успяхме да приключим в срок фонтана. В понеделник заседава държавна-приемателна комисия, вследствие на което обектът е приет и се очаква издаване на разрешение за ползване, след което ще можем да махнем оградата", посочи Бояджийска, цитирана от БНР.

До края на месеца трябва да приключи частичната подмяна на настилките от гранит и цялостната подмяна на водещите ивици от варовик с мрамор. Около НДК се инсталират и над 600 осветителни тела, от тях над 200 са по алеите, 88 ниски лампи се монтират в малките алеи. Прави се и ремонт на тротоарните настилки около НДК на площ от 24 дка.

Ще бъдат монтирани две автоматизирани италиански тоалетни, пригодени за хора с увреждания. Предвижда се да бъдат поставени 29 камери за 24 часово видеонаблюдение и създаване на Център за видеонаблюдение в подлеза до фонтана.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София