Предвижда се малка глоба за заблуждаваща реклама на уж здравословни храни

1836
Предвижда се малка глоба за заблуждаваща реклама на уж здравословни храни
Снимка: iStock/Guliver

От 2000 до 4000 лева ще е глобата за пускане на българския пазар на храни, които не са безопасни. Когато става въпрос за юридическо лице т.е. за компания, глобата ще е от 4000 до 6000 лева. Това е предвидено в проекта за новия Закон за храните, който вече е пуснат за обществено обсъждане. Този диапазон на глобата важи за измама с храни, както и за хранителни продукти, които не отговарят на законодателството на ЕС за безопасност на храните.

В специално становище на Съюза на ветеринарните лекари в България към законопроекта е посочено, че безопасността на хранителните продукти трябва да бъде изрично доказана с лабораторни тестове. Предложението е включено в текстовете.

Българинът изхвърля между 90 и 100 кг храна на година

Между 90 и 100 кг годна за консумация храна изхвърля всеки българин за една година. Това коментира изпълнителният директор на Българ...

Същевременно глобата за реклама на храни, които се представят като здравословни, а всъщност не са според европейското законодателство, ще е между 500 и 1500 лева. Ако говорим за юридическо лице т.е. компания, глобата ще е между 1000 и 2500 лева. В същия диапазон се налага глоба и при неправилно съхранение на храни. Интересен факт е, че според актуалните рекламни тарифи на най-гледаните частни телевизии в България между 06:30 часа и 23:59 часа 30-секунден спот не пада под 700 лева!

Всъщност глоба от 2000 до 4000 лева ще се налага и специално, ако в хранителен продукт се използват добавки, ароматизанти и разтворители, които не са разрешени. Глоба ще има и ако се използват по-високи концентрации от разрешеното на такива добавки, ароматизатори и разтворители. В същия диапазон е и глобата за производство и продажба на ГМО храна, както и на храна, в която има вложено ГМО, което няма разрешение според еврозаконодателството.

Какви други глоби ще има за недобросъвестно поведение по отношение на храните и кой ще осъществява контрола - научете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com