Превозвачите искат забрана за "фалшивите споделени пътувания", не знаят как

5572
Превозвачите искат забрана за "фалшивите споделени пътувания", не знаят как
Снимка: Getty Images/Guliver

Официално огласеното предложение на транспортния министър Ивайло Московски да се затворят сайтовете за споделено пътуване срещна бурен отпор. Собственици на сайтове за споделено пътуване са категорични, че няма как да се затворят платформите им, защото те не развиват търговска дейност.

Няма нищо лошо, но не когато предварително се обяви цена в сайт, обясни председателят на БАСАТ Миролюб Столарски, който е бивш агент на ДС с псевдоним „Митко”. За него обявяването на цена е търговска дейност. Трябва да се раздели истинското споделено пътуване и търговската дейност, добави Столарски пред Нова телевизия.

Спират 10% от автобусите в страната, Московски договори мерки с превозвачите

До 3 месеца министерството на транспорта ще направи промени в националната транспортна схема. Очакванията са, че поне 10% от автобу...

Същевременно Николай Демирев, който е администратор на група във Facebook за споделено пътуване от Стара Загора до София, обясни, че споделеното пътуване покрива само част от разходите за бензин, а всъщност то носи косвени щети от амортизация на автомобила. Пътуването за четирима души е 30 лева, каза Демирев, който уточни, че цените са различни според колата, а Столарски заяви, че билетът от Стара Загора е 12 лева. Той даде пример за „фалшиво споделено пътуване” минаващите микробуси през Руски паметник и по „Цар Борис III”, които вземат по 3 лева от хора по автобусните спирки да ги карат до Перник. Как да се разграничи това – с контрол, смята Столарски, който внуши, че споделеното пътуване не е редовно пътуване.

Според шефа на БАСАТ нещата с „фалшивото споделено пътуване” стигнали дотам, че са почти спрени редовните автобусни линии от България за Италия. Около 30% е т.нар. сив сектор в превозите заради „фалшиви споделени пътувания”, добави Столарски. Превозвачите твърдят, че сайтовете за споделено пътуване в България са между 3000 и 5000.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com