Превозвачите от цялата страна тръгват към София, големи задръствания по АМ "Тракия" (СНИМКИ и ВИДЕО)

3650
Превозвачите от цялата страна тръгват към София, големи задръствания по АМ "Тракия" (СНИМКИ и ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Протестиращи превозвачи от цялата страна вече пътуват в посока София, където ще подкрепят своите колеги. Това заяви в интервю за Actualno.com Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Тя потвърди информацията, че ситуацията към момента остава напрегната и неясна, тъй като представители на бранша са блокирани на входовете на София. Причината - органите на реда не допускат протестиращите да направят шествие до центъра на столицата, където крайната точка трябваше да е сградата на Министерски съвет. Поради това стотици тирове и камиони остават на входовете откъм парк "Врана" в посока центъра на града по бул. "Цариградско шосе". На място пристигнаха и представители на таксиметровите компании в знак на подкрепа.

 

"Не е вярно, че приключваме протеста, напротив - колегите от цялата страна - Пловдив, Благоевград, Плевен, вече пътуват към нас. Органите на реда продължават да не ни допускат до центъра, въпреки че имаме законово разрешение за това", обяви Милтенова пред Actualno.com и допълни, че явно всичко се прави с цел провокация:

"Опитват се да ни изкарат аборигени и съвсем съзнателно ни провокират. Продължаваме да твърдим, че тези хора нещо целят - опитват се да ни предизвикват и да се стигне до ексцесии с цел да ни обвинят след това. Ние обаче сме интелигентни и възпитани хора и продължаваме мирно да отстояваме нашите искания", разказа още Милтенова. Тя препотвърди и подготвяният национален протест на 18 май:

"Следващата седмица ще блокираме държавата буквално, тъй като ще преустановим цялостна дейност. Виждаме, че и представители на таксиметровите шофьори също са с нас. Надяваме се повече граждани също да ни подкрепят", заяви още тя пред Actualno.com.

Припомняме, че според предварителната организация протестът трябваше да тръгне към "Дондуков 1" в 9:30 часа. Това обаче така и не се случи, след като органите на реда не допуснаха протестиращите да напуснат района. Именно затова те блокираха и четирите ленти на "Цариградско шосе", впоследствие освободиха едната.

По непотвърдена информация от МВР и Столичната дирекция са обяснили на организаторите, че те спазват заръките на местната власт и заявяват, че не трябва в центъра на столицата да има тежкотоварна техника.

Зам. регионален министър: Няма да се поддадем на натиска на превозвачите

Не знам каква би била златната среда за превозвачите. Ние вече сме провели две големи срещи с превозвачите през февруари и април месец,...

Превозвачите се оплакват и от "заложени капани" - автомобилни инспектори правят внезапни проверки на камионите. От сектор "Транспорт" остават  непреклонни – основните искания са намаляване на акциза на горивата с 50%, както и отлагане на планираното разширяване на тол системата. Друго от исканията е и премахване на биокомпонентата за горивата.

На 20 април т.г. Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация говори относно ситуацията с горивата, че е обсъждано между държавата и превозвачите поевтиняване на биокомпонента на горивата със 7-8 стотинки, но с цел да има и цялостно поевтиняване (превозвачи смятат, че при по-евтина биокомпонента може да има по-ниска обща цена с 10-15 стотинки на литър), като държавата следва да реши. По думите му обаче, това е нарушение на евродиректива. Отделно, това намаление не е особено голяма стойност, каза Бенчев. А за намаляване на акциза с 50% (превозвачите смятат, че това значи 33 стотинки поевтиняване на литър), Бенчев заяви следното - няма процедура за такова искане, тъй като България вече е на границата като размер на акциза съгласно правилата в ЕС. Има обаче твърдения, че заради промяната в ситуацията поради коронавируса и войната в Украйна Брюксел вече допуска възможност за изключения и ново намаляване на акциза.

Пред Actualno.com, Калоян Стайков, главен икономист на Института по енергиен мениджмънт, коментира предложенията, напомняйки, че горивата не са регулирана стока. С други думи - намаляването на производствени и други разходи за продукта не означава, че има регулирано намаление на себестойността и това предполага по-ниска цена. Тук нещата зависят изцяло от производители/търговци. Примерът със свалянето на ДДС за ресторантите и заведенията е показателен - цените не паднаха рязко заради това. Освен това, поне засега ЕК не е казала официално, че няма да взема предвид минималния праг на акциза за горивата, който важи с ЕС т.е. много спорно е дали можем законно да свалим акциза за горива, посочи Стайков. Можем да искаме изключение с нотификация, обаче е съвсем друг въпрос дали Брюксел ще одобри, каза още той.

Снимки: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com