Президентът да спаси Черноморието, зоват природозащитници

7559
Президентът да спаси Черноморието, зоват природозащитници

Нежеланието на Народното събрание да наложи мораториум върху застрояване на определени плажни ивици по Черноморието е пореден престъпно пропуснат шанс за интелигентно развитие по крайбрежието ни, заявяват от гражданската група "Да спасим Иракли".

Според природозащитниците, след като Народното събрание "си изми ръцете" и отхвърли предложението за мораториум върху строителството край морето във време на безвластие, морална отговорност и задължение на бъдещия служебен кабинет и президента ще бъде спешно да вземат мерки за защитаването на културния и природен ресурс на морския ни бряг, пише БГНЕС.

В началото на тази година "Да спасим Иракли" беше причина и организатор, заедно с Коалиция "За да остане природа в България", на редица протести с искане за незабавни проверки на строителството по Черноморието и незабавно преустановяване на издаването на разрешителни за строежи в НАТУРА 2000 – зоните докато липсва цялостна единна и широко обсъдена визия за устойчивото развитие на морския бряг след повече от десетилетие хаос, алчност и корупция. Разбираемо е, че това не е от интерес за никои управляващи, но е и видно, че промяна трябва да настъпи незабавно, ако искаме да остане красиво и диво място по Черноморието ни.

И докато на Иракли строителството (което впрочем е в свлачищен район) е спряно за момента от ДНСК, без да е ясно докога, хаосът по морето продължава с пълна сила, а концесионерът на Иракли е изградил същинска стена от пясък, което е незаконно в Натура 2000 зона, каквато е Иракли-Емине, продължават природозащитниците. Гласуваният след протестите набързо Закон за Черноморието също пренебрегна исканията на граждански групи и експертите за отпадане на т.нар. "изключения" за застрояване на дюни, което ще позволи на магистрали и други инфраструктурни проекти да минават върху тях.

В същото време НС и МРРБ тотално пренебрегнаха исканията на граждански организации и граждани за промени в Закона за устройството на територията (ЗУТ) и хармонизирането му с Орхуската конвенция, което щеше да позволи на граждани да оспорват даване на концесии като засегнати лица. Ако има конкретен начин гражданите да се включват в развитието на Черноморието, това е един от най-демократичните инструменти, гарантиран от Съвета на Европа, които реално го позволяват.

Гражданска група "Да спасим Иракли" застава и зад исканията на Коалиция "За да остане природа в България" да се гарантира дългосрочното опазване на Черноморското крайбрежие и останалите диви плажове, дюни, влажни зони и крайморски степи.

От "Да спасим Иракли" считат, че е дълг на президента Плевнелиев и бъдещия кабинет е да гарантират издаването на заповеди за обявяване на 19-те защитени зони по местообитанията в района на Черно море, сред които е и Емине-Иракли. Само така доверието в тези институции по тази тема може да започне да бъде градено от нулата в положителна посока. Тези заповеди трябва да включват категорична забрана за ново строителство в териториите, попадащи в ивицата с широчина 2 км от границата на морския бряг или на морските плажове, с изключение на обществена инфраструктура, преместваеми обекти и строителство в урбанизираните територии на населените места, определени към 01.01.2008 г. и не по-късно.

Природозащитниците предупреждават, че сред изключителните проекти, които ни очакват, ако това не се случи, са изкуствен остров край Поморие, бетонен "еко-комплекс" на Иракли, съсипване на природната и археологическа стойност на Маслен нос и много други.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Отиде си именит пловдивски писател
Отиде си именит пловдивски писател

Големият пловдивски писател Здравко Попов ни напусна на 85 -годишна възраст. Тъжната новина за неговата кончина съобщи съпругата му - актрисата...