Президентът на Рожен: България би осиротяла без магията на родопската песен и животворния звук на гайдите

5571
Президентът на Рожен: България би осиротяла без магията на родопската песен и животворния звук на гайдите
Снимка: Анита Чолакова

Гайдари, които се събраха във формата на кръст пред първа сцена, с над 10-минутна сюита днес завладяха Роженския събор. Над 200 гайдари участваха в шествието на поляните, където се стекоха хиляди българи от близо и далеч.

„Роженският събор е не само един от празниците на народното творчество, а и на българщината, защото днес на волните родопски поляни цари автентичният и непоколебим български дух“, заяви президентът Румен Радев при откриването на събора.

Той изтъкна, че българите тачим местата, които ни събират и обединяват, които ни дават възможност да погледнем към самите себе си през погледа на нашите предци и непреходни ценности.

По думите му Роженският събор е съвременен израз на красива и живописна страница на родопската приказка от дълговечната българска история.

Президентът припомни, че някога тези поляни са си давали среща разделените родопски родове от двете страни на границата. А днес хиляди от всички краища на отечеството и целия свят се стичат, за да почерпят сила от корена, да потърсят най-чистата вода от извора за зажаднелите си души.

„България би осиротяла без магията на Родопската песен и без животворния звук на гайдите. Днес обаче Родопите са сред най-бързообезлюдаващите краища на България. С всяко обезлюдено родопско село угасва един светилник, то отнася със себе си не само мъдростта на старците, но и надеждите ни за още неродените“, каза още Радев.

Според него мисията на Роженския събор е да ни напомня, както нашите каба гайди могат да разлюлеят една непоклатима планина, така всички с дружни усилия можем да надмогнем апатията и да въздигнем  България там, където е заслужила да бъде.

Президентът пожела на всички да изживеят и запомнят това събитие като празник на нашата българска родова памет и като жив извор на  българското единство.

Със звън на родопски чанове той обяви събора за открит. 

Преди това Фолклорният ансамбъл „Родопа“, крехката 13-годишна певица от Чепеларе Мария Бечева с гайдаря Илия Учиков, космическата Валя Балканска с гайдаря Петър Янев вдъхновиха с изпълненията си гостите на празника.

„Добре дошли в Орфеевото царство на свещената за родопчани местност на връх Рожен. Мнозина казват, че Родопите е планина с дух, защото тук живеят гостоприемни и добри хора, защото тук са запазени традициите, обичаите, защото природата е прекрасна и има невероятни гозби.Три дни всички вие ще усетите това, три дни Рожен ще бъде България“, заяви кметът на Смолян Николай Мелемов.

Той отбеляза, че преди 121 години свещеникът на село Соколовци Ангел Инджов отправя прошение до граничните власти поне за един да отворят границата  за празника на св. Пантелеймон.

Още същата година, при параклиса св. Кирик и Юлита се събират българите от двете страни на границата - от свободна България и останалите, които са под османско владичество до 1912 г.

По думите му Рожен е велик и свещен, защото е символ на обединението на българите, независимо от границите, които ги разделят.

И тъй като Рожен е молитвена местност с множество параклиси, Мелемов помоли всеки по своему, всеки към Бога, в който вярва, да отправи своята молитва за благоденствието на България, за обединението на нашата нация, за мир, спокойствие и здраве.

„Свободният дух ни събра днес на Рожен днес ни събра днес да бъдем по-сплотени и силни в името на майка България“, подчерта градоначалникът.

Роженските поляни са украсени с внушителен трибагреник с площ почти 7000 кв .м. Над 3500 изпълнители от всички краища на страната ще се изявят във фолклорния конкурс на четири сцени.

За първи път във фолклорната програма ще участват 5 фолклорни групи от бесарабски българи от Украйна. Ще има и конкурс за автентична женска, мъжка и Детска носия. Повече от 90 майстори представят своите занаяти в централната зона.Мобилна музейна експозиция „ Духът на Родопите“ показва местните традиции и обичаи. На поляните има е етно селище.Тази вечер ще има гала спектакъл „Рожен е България“. В събота ще се проведе Родопската вечер, в която ще участват изявени родопски изпълнители - Валя Балканска и гайдаря Петър Янев, ФА „Родопа“ , оркестрите „100 каба гайди“, „101 каба гайди“ и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Натоварен трафик по границите с Румъния
Натоварен трафик по границите с Румъния

Интензивен е трафикът за товарни автомобили на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) по границата с Румъния. Това съобщават...