Прибират бездомните кучета в Добрич

38572
Прибират бездомните кучета в Добрич

Местните власти в Добрич ще опитат да решат проблема с бездомните кучета. Въпреки че липсва държавна политика в тази област, на територията на града трябва да останат само 5% от досегашните скитащи приятели на човека, съобщи БГНЕС.

Популацията на уличните кучета в Добрич трябва да бъде намалена с 95 % до края на 2016 г. Дотогава животните ще бъдат настанени в приюти, като прибирането им в тях ще става на етапи. Амбициозната задача е предвидена в новата Програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета, която предстои да бъде гласувана от Общинския съвет. Сред заложените цели в програмата са още намаляване на рисковете от разпространение на болести, разпространявани от животните, и гарантиране на безопасността на градската среда, увеличаване на отговорността на хората, отглеждащи кучета, както и установяване на устойчиви практики за осиновяване на безстопанствени животни.

Предвижда се до края на годината да бъде направено преброяване на бездомните кучета на територията на Добрич. Проблемът с безстопанствените кучета продължава да бъде сериозен, се посочва в анализа към програмата. Към настоящия момент предприетите мерки не могат да доведат до очаквания от обществото бърз резултат, а причините за това са големия брой безстопанствени кучета, непрекъснатият поток от изхвърлени кучета, незапочнали програми за овладяване на популацията в съседни общини, липсата на санкции от страна на контролните органи.

В Добрич функционират два приюта за бездомни кучета – общински и регистрираният от сдружението с нестопанска цел "Германо–българска помощ за животните". По-голяма част от популацията от безстопанствени животни е обхваната, като те са кастрирани, ваксинирани, обезпаразитени и маркирани. Въпреки дейността на двата приюта в рамките на изминалите три години не е констатирано значително намаляване на популацията, а по-скоро задържане на едно ниво с лек спад.

Съществуващата законова уредба не позволява да се формира национална политика и цел за постигане на стройна система от мерки, която да допринесе за цялостно решаване на проблема, се посочва в новата общинска програма, която предстои да бъде приета.

Отбелязано е още, че през последната година на територията на Добрич възниква проблем и с бездомните котки. Тяхната популация значително се увеличава и налага адекватни мерки за овладяването й.

Отчита се и недостатъчен ресурс от хора, които да извършват повече проверки за регистрацията на домашните любимци на територията на общината. По данни на дирекция "Местни данъци и такси" регистрираните кучета-домашни любимци през годините са едва 18 през 2009 г. През 2010 година те стават 59. В следващите години те са: 36 през 2011 г.; 79 през 2012 г. До първи декември 2013 г. в Добрич официални има 120 кучета със стопани.

 

Намаляват бездомните кучетата в София

В момента в приюта в Богров няма кучета, всички животни си взехме, сега имаме 235 кучета, не сме изоставили нито едно, тъй като така ...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com