"Пригответе се за удар": Наистина ли аварийна ситуация със самолет на Летище София е нормално развитие?

23537
"Пригответе се за удар": Наистина ли аварийна ситуация със самолет на Летище София е нормално развитие?
Снимка: Getty Images/Guliver

Всеки, който се е качвал в самолет, със сигурност е изпитвал съмнения дали ще слезе успешно. Страхът е неизменна част от човешкото същество и често пъти той е ирационален – но в нощта на 6-ти срещу 7-ми февруари на Летище София изглежда е бил оправдан.

Както Actualno.com писа първо, тогава самолет на Turkish Airlines каца аварийно на летището в столицата. Това се случва, след като машината трябва да извърши редовен полет до Истанбул (ТК1030) и излита в 23:01 часа българско време от София. Заради технически проблем обаче самолетът е принуден да се върне.

"Никой нищо не ни казваше. В следващия момент направихме едно кръгче над София, изключително ниско. Точно преди да кацнем ни казаха: "Пригответе се за удар". Това беше най-страшният момент - стюардесата почна да крещи по станцията да махнем всички остри предмети. Не мисля, че може да се опише" - това е само част от разказа на пасажер, който говори преди 3 дни за случилото се пред Actualno.com.

Важно е да се отбележи, че самолетът не излита от първи път. Той е трябвало да го направи в 21:15 часа, като според разказа на пасажера той е стигнал до пистата, но се е върнал обратно заради технически проблем. Престоял е над час и половина, без пътниците да слизат от борда (с изключение на един човек, което още повече е забавило втория опит за изпълнение на маршрута) и на пътуващите е било съобщено, че техническият проблем е отстранен.

Краткият полет на самолета

Въпросите

Какъв е бил техническият проблем, заради който самолетът се е върнал обратно в София? Какъв е бил проблемът, заради който не е излетял от първи опит? Според Христо Христов, председател на Управителния съвет на Националния борд за разследване на произшествия във въздушния воден и железопътен транспорт, става въпрос за изгоряло реле, заради което е отказал автопилотът. "Връща се, каца нормално, защото това се управлява на ръка. При излитане и кацане самолетът се управлява не на компютър и каца нормално", гласи основата на казаното от Христов пред БНР.

Actualno.com разговаря с действащ пилот на граждански самолет, за да даде по-пълна представа за картината. Той сподели, че аварийното кацане е много сериозна ситуация. И коментира, че най-често срещаните причини са загуба на гориво, пожар на борда на самолета или загуба на стабилно управление. Последното зависи от много фактори – например такава загуба на контрол може да се получи при проблем с опашката на самолета, да речем в хоризонтален или вертикален стабилизатор. По думите му, най-големият минус от липса на автопилот е възможността да летиш безопасно на определена височина заради невъзможност да избегнеш евентуален сблъсък с друг самолет, летящ по маршрут, който може да се пресече с твоя. Съответно, при загуба на автопилот можеш да летиш стабилно, но на различна височина от обичайната, а това означава и да имаш достатъчно гориво, защото то е пресметнато според височината, на която трябва да летиш по плана за съответния полет.

Събеседникът ни е категоричен и за друго – ако има технически проблем, всичко се описва по специална процедура и съответният отговорен инженер дава протокола на командира на полета, с ясно заключение кое как работи, за да може пилотът да си състави чиста преценка дали даден полет е възможно да бъде извършен безопасно или не. Освен това, когато има обявена аварийна ситуация, задължително има разследване. Заключенията не са класифицирана информация и може да бъдат публично достояние.

В запис на комуникацията на пилота с контролната кула, който Actualno.com прослуша, си личи, че екипажът декларира flight controls problem. От записа се чува, че им е трудно да следват наземните инструкции. Това подсказва, че е възможно някое от кормилата на самолета да е отказало, предположи пилотът, с който Actualno.com говори. В същия запис има и ясно декларирана аварийна ситуация: "Мейдей". Това е сигнал за опасност, но от записа не може да се каже какъв точно е възникналият проблем. В такава ситуация приемащото летище вдига всички дежурни аварийни екипи по протокол - това е направено и Actualno.com има потвърждение както от РВД, така и от Летище София.

Actualno.com отправи някои въпроси по случая към транспортния министър Николай Събев и очаква отговор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Работно време на хипермаркети Kaufland по време на празниците

КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт

Кой има имен ден днес, 1 май, 2024 г. Честито!

Отиде си именит пловдивски писател

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Изкарват над 8000 полицаи по пътищата за празниците

Дневен хороскоп за 1 май 2024 г.

Фаза на Луната на 1 май 2024 г.

13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв. за опазване на вековните дървета в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com