Проблем с престъпността заради мигрантите у нас няма

1132
Проблем с престъпността заради мигрантите у нас няма
Снимка: Getty Images/Guliver

МВР не отчита повишаване на престъпността сред мигрантите у нас. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на вътрешните работи Филип Гунев по време на форум, организиран от КНСБ.

Според Гунев усещането на хората за засилен миграционен натиск се дължи на промяната в профила на мигрантите - над 70% от влезлите в страната през тази година са млади мъже, предимно от Афганистан.

От Държавната агенция за бежанците отчитат спад в броя на мигрантите, които са потърсили закрила в България - до началото на септември това са направили 12 164 души, на фона на над 20 000 лица за цялата 2015 г.

Зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев твърди, че както в Гърция, така и у нас, проблем с престъпността, породен от миграционния поток, няма.

"Не казвам, че си затваряме очите за социалните напрежение, които възникват. Но социално напрежение от това, че едни хора имат друг тип на поведение от този, който се приема от обществото наоколо, че вървят по улицата, или подвикват или се държат шумно и правят каквито и да е непривични за местното население неща, е различно от заплахата за престъпност и тероризъм", обясни Гунев.

Зам.-министърът припомни, че държавата предприема мерки за ограничаване на свободно циркулиращите мигранти, като разпределя част от хората от лагера в Харманли в по-малки центрове от затворен тип.

Чехия ни изпраща полицаи и 700 000 евро помощ за мигрантите

Страните от Вишеградската четворка, в рамките на своята т. нар. еластична солидарност при разрешаването на мигрантската криза, изпращ...

С отпуснатите от Европа средства ще бъдат изградени кризисни центрове, под формата на фургони, в които бежанците ще престояват по няколко месеца, докато се уреди статута им, обясни още заместник-министърът. Той акцентира и върху нужното изработване на европейски инструменти за натиск върху държавите, от които идват икономически мигранти, а не бежанци.

"Ако ние утре кажем, че афганистанците нямат право за бежански статус, защото те са икономически мигранти, за което имаме доста индикации, то ние нямаме полезен ход на момента на европейско ниво. Европа тепърва, това се очаква до няколко седмици, сключва споразумение с Афганистан да могат принудително тези хора да бъдат връщани там", поясни Филип Гунев.

По време на дискусията Гинка Чавдарова от сдружението на общините напомни, че местната власт е ангажирана с реалната интеграция на бежанците, и насочи вниманието към граничните райони.

"В другите страни подкрепата за граничните райони е за районите, при нас основно е да градим стени. Трябва добре да се помисли за пограничния район, за да избегнем инициативи, достигащи до крайност", уточни тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

"Голямото пътуване": Адски задръствания при магистрала "Струма"

Започна Светлата седмица

Добра новина: Събрани са парите за лечението на 11-годишния Дени

На 250 м височина с 600 км/ч: Изтребители МиГ-29 прелетяха над София

За празника на армията: Три самолета МиГ-29 ще прелетят над София

Навръх Великден: Планински спасители помогнаха на румънски турист в Пирин

Ген. Константин Попов: Заплатите на военните да не бъдат за сметка на модернизацията на силите

След почивните дни: Започва "голямото прибиране", очаква се натоварен трафик в страната

Кой има имен ден днес, 6 май, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 6 май 2024 година (понеделник)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com