Проекти за 12,6 млн. лв. са блокирани в Смолян

2778
Проекти за 12,6 млн. лв. са блокирани в Смолян
Снимка: Actualno.com

Три европейски проекта в Смолян на обща стойност 12,6 млн. лв. са блокирани, след като вчера опозицията в местния парламент не разреши авансовото им финансиране.

С отказа да се даде разрешение за издаване на записи на заповеди за авансово плащане за два проекта и дългосрочен кредит за третия се блокират за неизвестно време плановете за подобряване качеството на атмосферния въздух, чрез който предстои да се сменят печките на дърва с екологично чисто отопление, за обновяване и саниране на Планетариума и за създаване на Дневен център за подкрепа на хора с деменция и техните семейства.

Двама кметове поемат родопско село до изборите

Кметовете на Виево и Петково поемат на ротационен принцип управлението в родопското село Славейно. С решение на местния парламент в Смо...

Проектът за чистия въздух се финансира от Оперативна програма „Околна среда“, а другите два – от Оперативна програма „Региони в растеж“.

Средствата на обща стойност 1,6 млн. лв. бяха нужни за стартирането им и те се възстановяват от оперативните програми.

„От Общинския съвет поискахме разрешение за запис на заповеди за авансово плащане по тези проекти и дългосрочен кредит, които се възстановяват от оперативните програми по съответните правила, за да започнем същинска работа по тях, но ни бе отказано. Наистина е жалко, когато се прави политика на инат с краткосрочни предизборни цели, но това са фактите“, коментира кметът Николай Мелемов.

За чистотата на въздуха местната администрация поиска съгласие от ОбС да издаде запис на заповед за обезпечение на авансовото плащане в размер на 960 431 лева. Припомняме, че одобреният от ОПОС проект на община Смолян е на стойност 9,6 млн. лв. и бенефициенти по него са над 3000 домакинства.

17-годишна ученичка е първият доброволец в областната болница на Смолян

17-годишната Мария Малецова от понеделник, 12 август, е доброволец в Отделението по ендокринология на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров&ld...

За Планетариума поиска съгласие от ОбС да сключи договор с ДЗЗД „Фонд за устойчиви градове“ за дългосрочен общински дълг на стойност до 1,5 млн. лв., за да обезпечи договора в първоначалното му изпълнение. Общата стойност на проекта е за 2,4 млн. лв.

За Дневния център кметът на община Смолян Николай Мелемов поиска от ОбС разрешение за издаване на запис на заповед за обезпечаване на авансово плащане в размер на 193 570 лв., които се възстановяват от Оперативната програма, но не получи одобрение. Общата стойност на проекта е 553 хиляди лева.

„Тези средства ги искахме с цел първоначално обезпечаване на договорите с избраните изпълнители. За да започне изпълнителят работа, ние трябва да имаме това финансиране - гранда. За това е дадена възможността на чл. 84, ал. 1 и ал. 5 от Закона за държавния бюджет, където е разписано, че общините могат да поемат извън ограниченията на чл. 32, ал. 1 от Закона за публичните финанси дълг чрез заеми въз основа на предоставени от "Фонд мениджър на финансови инструменти в България" ЕАД средства от оперативни програми за финансови посредници - кредитори по съответните заеми“, обясни зам.-кметът по финансовите въпроси на община Смолян Венера Аръчкова.

„Тези средства ни бяха необходими, за да дадем възможност на съответната избрана фирма да започне дейност. Планетариумът например не е ремонтиран от изграждането си през 1975 г. – 44 години. Другият проект е за хората в деменция. Кандидатствали сме за старата сграда на Тубдиспансера да се преобразува в Дневен център за тях. Там с решението си опозицията ни възпрепятства  в реализирането на договора с цел откриването на услугата в най-кратко време. За котлите - община Смолян е одобрена за финансиране наред с други шест общини в България. Тези всички средства, които са посочени, се възстановяват от Управляващия орган. Когато не са ни отпуснати тези средства, ние не можем да отключим договорите за изпълнение“, допълни Аръчкова.

Експерт иска по-бързи действия с добива на дърва в Смолян заради африканската чума

Добивът на дърва за огрев в неинфектираните райони трябва да се ускори, тъй като в заразени от африканска чума по свинете (АЧС) райони ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Без конкуренция: Само “Сиела Норма“ иска да осигурява машинния вот

Евгения Чаушева от Actualno.com е сред носителите на наградите "Рицар на книгата"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com