Проектозакон: Ако откажеш да те преброи НСИ - глоба

4589
Проектозакон: Ако откажеш да те преброи НСИ - глоба
Снимка: iStock/Guliver

160 лева санкция застрашава всеки българин, който не пожелае да даде нужните данни на преброители и контрольори. Това е записано в законопроекта за Закон за преброяването на населението и жилищния фонд, който вече е пуснат за обществено обсъждане.

НСИ ще направи националното преброяване в периода от 22 януари до 15 февруари 2021 година. За целта обаче е нужен специален закон, който да регламентира всички детайли, в това число какви данни ще се събират и какви ще са санкциите.

НСИ: 1119 лв. бруто е средната заплата за юни

Наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на юни 2018 г. нарастват с 42.6 хил. или с 1.8% спрямо края на март 2018 г.,...

От гражданите, освен лични данни като име, ЕГН, дата на раждане, пол, ще се иска още адрес, гражданство, семейно положение и какви са връзките в домакинството, броя на децата. Наред с това ще се търсят и данни за етническата ни група, вероизповеданието, майчин език, грамотност, образование, професията и трудовия статус. От НСИ ще искат данни още и за името на компанията, където работим, къде се намира, както и какъв транспорт използваме, за да стигнем до работа или училище. Относно здравния ни статус преброителите ще питат и дали имаме ТЕЛК, изброява в. "Монитор".

Освен информация, касаеща пряко всеки гражданин, преброителите ще събират данни за жилището и за самата сграда - има ли асансьор в нея, коя година е построена, притежаваме ли апартамента например и колко са помещенията в него, енергийно ефективен ли е и други.

Санкции обаче се предвиждат и за самите преброители и контрольори. Ако те не са изпълнили задълженията си, могат да бъдат глобени от 500 до 1000 лева. Ако случайно преотстъпят събраните от тях данни за други цели, глобата е от 2000 до 6000 лева.

Към закона е предложена и предварителна оценка на неговите ползи. В нея се посочва, че ако преброяването се проведе, ще се избегнат загуби от неправилно разпределение на разходи за фиска, в това число и за бюджета на НЗОК, общини и в публичния сектор на българската икономика в размер на над 7,27 млн. лева.

Няма нито един нает служител в половината фирми у нас

Почти половината активни фирми в България са без нито един нает служител и в тях работят единствено собствениците им. През 2016 г. броя...

Преброяването може да се случи по два начина. При първия се дава възможност за комбинация от преброяване чрез попълване на преброителна карта и преброяване по интернет чрез попълване на електронен формуляр. При втория - изцяло на място след посещение от преброител.

Изчислени са и разходите при двете възможности, като при първия вариант годишните разходи ще са малко над 4,16 млн. лева, а при другата възможност – над 5,135 млн. лева на година. В крайна сметка се препоръчва първият вариант, който включва и преброяване през интернет.

Общите разходи за провеждането на самото преброяване на българите са над 46,3 млн. лева, като парите ще бъдат разпределени целево за 4 години - от 2019 до 2022 година. Така заложените инвестиционни разходи са около 2,6 млн. лева, а оперативните – над 30 млн. лева. В последните се включват разходи за труд, застраховки и командировки в страната. 1,97 млн. лева пък отиват за МВР.

В срок от 3 месеца от приемането на закона НСИ трябва да изготви програма на преброяването, която трябва да е готова до лятото на 2019 година и да я внесе в Министерския съвет за одобрение.

Българинът пуши и пие повече, яде по-малко хляб и зеленчуци

През 2017 г. годишният общ доход средно на лице от домакинство у нас е 5586 лв. и нараства с 8,1% спрямо 2016 година. За последните дес...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com