Проектът за Ларгото трябва да е готов до 200 дни

4146
Проектът за Ларгото трябва да е готов до 200 дни
Снимка: БГНЕС

Проектът за Ларгото трябва да бъде готов до 200 дни. Това каза пред журналисти министърът на културата Вежди Рашидов след подписването на договорът за изпълнение на заключителния проект „Античен културно-комуникационен комплекс „Сердикика”, финансиран по ОП „Регионално развитие” , предаде „Фокус”.

„Ларгото трябваше отдавна да бъде готов факт, където софиянци трябваше да се разхождат. Имаше готови пари – 16 милиона, от които първият етап е площадът горе”, обясни Рашидов.

Започва заключителният етап на проекта за Ларгото в София

На 8 април, сряда, в 11:30 часа (след заседанието на Министерския съвет) вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на регионалното разв...

„За съжаление, ще бъда откровен, в предишния мандат една година и половина никой не направи процедура, за да може да се работи и това да се случи. Центърът на София се уви в найлони, помните добре археолози проучваха всички слоеве, които трябваше, работиха всеки ден. За съжаление две готини този обект беше „арестуван” , увит в едни хубави найлони - две години центърът на нашия град седеше парализиран. Четири месеца минаха, направихме и мина много бързо процедура”, допълни той.

„Слава Богу, по закон, избрахме фирма с най-ниската цена. Имаше малко обжалвания от страна изгубилите. Днес излиза решение и на КЗК, и на ВАС - щастливи сме всички тук. Ще бъдем радостни ако след края на септември началото на октомври, толкова е срокът 200 дни, да бъдем пак заедно тук, без да режем ленти, да покажем една хубава София”, каза още министърът.

На събитието присъстваха кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, вицепремиерът Томислав Дончев, регионалният министър Лиляна Павлова и финансовият министър Владислав Горанов.

„Спасихме Норвежката програма откакто аз съм дошъл. Имаме три проверки по нея, за да сме спокойни, две от тях са външни от Брюксел. Ще я спасим, защото, ако почнем отначало, има опасност да загубим за културата 16 милиона евро, което при една държава в криза, в каквато сме ние, би било грехота”, уточни още министър Рашидов.

Започна аварийната консервация на Ларгото

Започна активната работа по разчистването и отводняването на Античен комплекс "Сердика" - Ларгото. Екип на Министерство на културата в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)
Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Атмосферното налягане ще се понижава и вечерта вече ще е близко до средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 1 май. Какви...