Проф. Христомир Брънзов: Вероятно следващата седмица НИМХ ще спре работа

1726
Проф. Христомир Брънзов: Вероятно следващата седмица НИМХ ще спре работа
Снимка: БГНЕС

"Националният институт по метеорология и хидрология вероятно ще спре да работи следващия вторник заради липса на ръководство. Цялата дейност в момента е блокирана. МОН ни даде пари. Сега има пари, но няма ръководство, което да подпише документите." Това заяви вече бившият директор на института проф. Христомир Брънзов, който беше освободен от поста миналата седмица.

"В момента институтът работи по инерция. Тази инерция рано или късно ще спре, най-вероятно следващият вторник. Ще спре прогнозата за времето, ще спрат системите за ранно предупреждение. В момента не можем да си платим ток, комуникация, хората не получават заплати, не можем да платим доставки, защото няма кой да подпише документите", поясни Брънзов в интервю за bTV.

Христомир Брънзов: НИМХ остава в БАН

НИМХ остава в БАН, като се предлага една много дълга процедура за неговото излизане. Това каза бившият директор на НИМХ проф. Христомир...

Той уточни, че бюджет има, тъй като МОН са превели един транш, достатъчен до края на този месец на НИМХ, но няма кой да ръководи институцията.

"Не знам защо ме освободиха, трябва да питате БАН. В заповедта за освобождаване няма мотиви. От медиите разбрах, че било заради уронване на престижа на институцията", коментира Брънзов.

По думите му позицията директор на НИМХ се заема на ротационен принцип, като се обявява конкурс. Срокът за подаване на документи обаче изтекъл на 4 септември тази година и никой не е подал документи за директор.

"Според мен им трябва по-удобен директор в процеса на разделяне на НИМХ от БАН, след като се дели имущество, активи – аз така си го обяснявам. По-удобен директор за по-лесни преговори", коментира още Брънзов.

Анастасия Стойчева: С годините оперативна дейност на НИМХ е все по-неглижирана

"Ако УС на БАН гласуват нещо, което административно няма да подпомогне излизането на НИМХ, ще има законови промени." Това каза синоптик...

На 10 септември стана ясно, че част от НИМХ ще остане в БАН, но не е ясно в какъв състав.

"Чух, че 94% от НИМХ излизат, а 6% остават. 6% бяха въздържали се. След събитията, които се случиха, особено след отстраняването ми като директор, БАН показа, че автономията на институтите е само на хартия. Почти съм убеден, че тези 6% от колегите въобще не се колебаят и ще си тръгнат с института", коментира още Брънзов.

"В ръководството на БАН има чувство за непогрешимост", каза още Брънзов.

По думите му настоящата процедура по отделяне на БАН е измислена по такъв начин, че да се протака във времето. "Това ще продължи най-малко до края на годината. Предвижданията ми са, че ще се опитат да продължи и следващата година, когато отделянето на НИМХ от БАН ще стане безпредметно. Тогава ще бъде приеман бюджета и ако в него НИМХ е в БАН никой няма да прекроява бюджета заради нас", коментира Брънзов.

Служители на НИМХ започват ефективни стачни действия

Служителите на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) са влезли в процедура за започване на ефективни стачни действия...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com