Програмата „Шофиране=Отговорност” отново учи младите как да шофират отговорно

5017
Програмата „Шофиране=Отговорност” отново учи младите как да шофират отговорно

За втора поредна година компанията Перно Рикар България стартира своята иновативна програма за социална отговорност. „Шофиране = Отговорност“ е посветена на ограничаването на шофирането в нетрезво състояние сред начинаещите и бъдещи шофьори на възраст 18-25 г.

Като част от програмата е разработен специален образователен модул, чийто основен инструмент е 12-минутният игрален филм „Моментът никога не е само един“. В пилотната година на „Шофиране = Отговорност“ през учебната 2015/2016  година се включиха 14 училища от 13 града, като бяха обучени над 700 деца. Проектът бе представен и в три университета – НБУ, УНСС и УНИБИТ.

И като всеки успешен проект „Шофиране = Отговорност“ вече има своите нови съмишленици и партньори. Експерти от Асоциация „Родители” ще реализират над 150 учебни занятия в рамките на учебната 2016/2017 година съвместно с екипа на Перно Рикар България. Паралелно с неправителствената организация в кампанията се включва и „Съюз на българските автомобилисти“ (СБА), който ще запознае кандидат-шофьорите от 23 учебни автошколи в цялата страна с програмата.

Безспорно доказателство за иновативния проект е и подкрепата на Главна дирекция „Национална полиция”. На кандидат-водачи и на придобили наскоро свидетелство за управление на моторно превозно средство вече се раздава комикс, развенчаващ митовете за бързото изтрезняване. Той бе представен за пръв път в рамките на Седмицата за превенция на детската пътна безопасност, провела се от 5 до 11 септември и Деня на превенцията на 10 септември в гр. Хасково, който беше домакин на ХХІV Национален конкурс „Пътен полицай на годината – 2016”.

Сътрудничеството със СБА и Главна дирекция „Национална полиция” е осигурено с активното участие на „Спиритс България“, един от основните партньори на инициативата.

Кампанията е подкрепена и от БАЗК (Българска Асоциация на Пострадали при Катастрофи), Фондация „Пайдея“ и Фондация „Заедно в час“.

Повече информация за програмата може да бъде открита на www. karaiotgovorno.com.

ЗА „АСОЦИАЦИЯ РОДИТЕЛИ“

Асоциация „Родители” е учредена през 2001 г. като сдружение с общественополезна дейност. Основната й мисия е да насърчава родителите да бъдат най-добрите, а децата им - достойни възрастни. Асоциация „Родители” е член на ЕРА – Европейската родителска асоциация; на Национална мрежа за децата, съосновател на Националния център за безопасен интернет.

Асоциация Родители вярва, че родителите са най-добрите такива за детето си и могат да станат още по-добри. Най-важният ресурс за едно дете е семейството и училището като връзката между тях е важна. Затова всеки малчуган има право на равен достъп  до качествено образование и заедно можем да го осигурим. Всички деца и семейства заслужават добро качество на живот и това е наша споделена отговорност.

ЗА ШОФИРАНЕ = ОТГОВОРНОСТ

Инициативата „Шофиране = Отговорност“ е разработена от компанията Перно Рикар в отговор на един от поетите от алкохолната индустрия ангажименти към Световната Здравна Организация. Целта е повишаване на информираността сред младите и бъдещите шофьори за опасностите от шофирането в нетрезво състояние – отговорност, поета от компанията в световен мащаб.

Затова беше създаден образователен модул „Бъди отговорен, не шофирай пил“, предназначен за часа на класа или за нестандартна лекция в университети и автошколите. Той се състои от 12-минутен образователен филм „Моментът никога не е само един“ и комикс „Бъди отговорен – не вярвай в митове“. Освен това учителите могат да ползват специално създадено за целта учебно помагало, което съдържа богата информация по проблема за шофирането и употребата на алкохол.

Късометражният филм „Моментът никога не е само един” разказва историята на 22-годишния Павел. В лентата се разказва за отговорността, която идва с получаването на шофьорска книжка и възможните последици от карането в нетрезво състояние. Във филма участват едни от любимите актьори на младежите -  Александър Сано, Силвия Петкова, Силвестър Силвестров и др., а сценарият е написан от един от най-аплодираните сценаристите в България Георги Иванов.

Всички материали към програмата „Шофиране=Отговорност“ са безплатни и достъпни за сваляне от учителите в специално създадения към програмата сайт www.karaiotgovorno.com

ЗА „СПИРИТС БЪЛГАРИЯ“

„Спиритс България“ представлява производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки в страната, които вярват в ролята на саморегулацията като осъзнат процес на доброволно придържане към определени етични правила. „Спиритс България“ провежда многобройни и дългосрочни инициативи за превенция и образование на рискови групи като семейства, бременни жени и непълнолетни относно рисковете, които крие неправомерната употреба на алкохол.

Една от инициативите, по които „Спиритс България“ работи през 2016 г., е именно „Шофиране = Отговорност“, чрез която бизнесът и институциите си подават ръка в името на младите.

ЗА „СЪЮЗ НА БЪЛГАРСКИТЕ АВТОМОБИЛИСТИ“

„Съюз на българските автомобилисти” (СБА) е сдружение с нестопанска цел,  член на Международната автомобилна организация ФИА (FIA). Основните дейности на организацията са съсредоточени  в сферата на автомобилизма, международните документи, туризма, както и превенция по безопасността на движението по пътищата сред автомобилистите и пешеходците. 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com