Прокопиев осъди "Уикенд" и "Всеки ден" за клевета

12419
Прокопиев осъди "Уикенд" и "Всеки ден" за клевета
Снимка: БГНЕС

Създателят на вестник "Капитал" и новинарския сайт "Дневник" Иво Прокопиев осъди "Ню медия груп" АД, издател на вестниците "Уикенд" и "Всеки ден", за разпространение на неверни твърдения, обиди и причиняване на вреди.

В решението на Софийски градски съд (СГС) от 7 март 2014 г. се казва, че „в два различни вестника, но по едно и също време и със сходни неверни изявления, (Ню медия груп)…причинява интензивна увреда на името, честта и достойнството на личността на ищеца, като същевременно създава доверие у читателите във верността на разпространените твърдения с повторението им“.

Думите на Ирен Кръстева за мое участие в репортажа на Arte са нелепи, казва Иво Прокопиев

Обвиненията на г-жа Ирена Кръстева и на г-н Делян Пеевски за мое участие в репортажа на телевизия Arte за имотите са проява на пълна ли...

Съдът постановява, че изявленията „фалирал бос“, „кредитен милионер“, „избягал поради стотици милиони кредити“, „че се укрива“, „напъни да граби отново и отново“, които изданията „Уикенд“ и „Всеки ден“ използват, са неверни и позорящи.

В решението е записано, че „безспорно са неверни твърденията, че ищецът (бел. ред. - Иво Прокопиев) се укрива, че е избягал поради неизплатени банкови задължения“ и че „Съдът приема за невярно обстоятелството, че ищецът е фалирал“.

Съдебният състав осъжда „Ню медия груп“ АД да заплати на Иво Прокопиев обезщетение за претърпени неимуществени вреди по силата на чл.45 от ЗЗД за умишлено причинени вреди.

Това е първото решение по делата, които издателят Иво Прокопиев заведе срещу изданията от медийната група на семейството на депутата Делян Пеевски и други жълти медии, в следствие на масираната клеветническа кампания през последните четири години. "Ню медия груп" се управлява от Ирена Кръстева, майката на Пеевски.

В първия си брой за 2014 вестниците трябва да обявят своите собственици

Издателят на периодични печатни произведения трябва да публикува в първия брой за всяка календарна година информация, идентифицираща де...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com