Прокуратурата повдигна обвинение на войниците, поругали паметник в Карлово

10450
Прокуратурата повдигна обвинение на войниците, поругали паметник в Карлово
Снимка: БГНЕС

Военно-окръжна прокуратура - Пловдив внесе обвинителен акт в Пловдивския военен съд срещу военнослужещите, които в началото на декември поругаха паметника на братята Евлоги и Христо Георгиеви в Карлово, съобщиха от прокуратурата.

Макар първоначално да бе съобщено, че трима войници са уринирали върху монумента, а после са нанесли побой на опитал се да ги спре младеж, актът е срещу двама извършители. Те са обвинени в хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди. Първото деяние е наказуемо с лишаване от свобода до пет години, а второто с лишаване от свобода до три години.

Уволниха войниците, поругали паметник в Карлово

Войниците, който поругаха паметника на братята Евлоги и Христо Георгиеви в Карлово, са уволнени по разпоредба на министъра на отбраната...

„На 8 декември 2013 година около 04.30 часа сутринта в Карлово редник М. А. П. и цивилния служител М. С. Б. и двамата от военни формирования в Карлово, зад паметника на Евлогий и Христо Георгиеви , като съизвършители, извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като уринирали зад паметника и при направена забележка за това от гражданина И. Г. П., първият го нарекъл „гяур”.  Деянието се отличавало с изключителен цинизъм и дързост. По същото време и на същото място, отново като съизвършители, двамата причинили две леки телесни повреди на лицето И. Г. П. Редник М. А. П. нанесъл един удар с юмрук по дясната скула на лицето на И. Г.П. и хвърлил по него стъклена бутилка, която го ударила в теменната област на главата и се счупила, а цивилният служител М. С. Б. му нанесъл един удар с юмрук в областта на гърдите”, се казва в обвинението.

Припомняме, че в края на месеца войниците, поругали паметника, бяха уволнени от армията със заповед на министъра на отбраната Ангел Найденов. Командирът на поделението на военнослужещите бригаден генерал Димитър Шивиков тогава каза, че от правна гледна точка, случаят все още не е приключен и, че все още няма нищо доказано категорично. Въпреки това той укорява и осъжда постъпката на войниците. По думите му те също са осъзнали, че са допуснали грешка и са накърнили авторитета на Българската армия. Дори ако след края на делото се окаже, че са невинни, няма никакъв шанс бившите вече войници да бъдат върнати на служба в Българската армия, категоричен е командирът.

В началото на декември пияните военнослужещи от 61 стренска механизирана бригада уринирали през нощта върху паметника на известните карловци Евлоги и Христо Георгиеви, които бил издигнат в Карлово наскоро. В този момент от близко заведение излизал 22-годишният Ивайло Пръмов, който им направил забележка. Войниците го нападнали с обиди, след което го ударили в лицето и с бутилка водка в главата.

Инцидентът предизвика възмущението на местните жители. „В Карлово сме толерантни хора, но не и срещу такива вандалски прояви, още повече по отношение на най-големите карловци след Левски”, коментира тогава кметът на града Емил Кабаиванов.

Пияни военни поругаха паметник, пребиха човек

Трима пияни военнослужещи от Карлово са препикали паметник на братята Евлоги и Христо Георгиеви в града, съобщиха за "Стандарт" от Мини...

Снимка: архив


Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com