Протест на социалните работници с искане за по-добри заплати

10210
Протест на социалните работници с искане за по-добри заплати
Снимка: БГНЕС

Социални работници в 20 от социалните дирекции в страната ще спрат работа за един час - в знак на протест срещу лощите условия на труд и ниските заплати. Протестът ще се проведе между 10:00 и 11:00 часа днес (9 юли).

Протестът ще бъде символично подкрепен и от служители на бюрата по труда. Работещите и в двете агенции, подчинени на социалното министерство, настояват за вдигане на заплатите с 20%, считано от 1-ви юли, информира "Дарик".

Социални работници в Шумен със символичен протест

Социални работници в Шумен ще подкрепят колегите си от страната в подготвяния за тази седмица протест. Местният лидер на КТ „Под...

Недостиг на техника, купуване на консумативи със собствени средства, комбинирано със средна брутна заплата от 646 лева, карат социалните работници да настояват за промяна в стойността на заплащането. Някои от тях дори са на път да се откажат от работата си, обясни Ефтим Боюклиев от КТ "Подкрепа": "Хората са докарани дотам, че вече се отказват дори да се борят. И ми заявяват категорично - няма да има друга стачка освен колективни и масови оставки. И агенцията остава без служители".

Социалният министър Ивайло Калфин посочи, че в техническо отношение условията на труд се подобряват, но за вдигане на заплати през тази година няма надежда. По думите му увеличение на заплатите с 20% може да има, но за сметка на еквивалентен брой съкращения.

Интересно мнение за стачката изказаха от неправителствената Асоциация "Член 24". Оттам изтъкнаха, че протестът е справедлив, но и че социалните служители често действат "под държавен похлупак" при множество случаи с деца.

Снимка: Архив

39 служители в центрове за деца с увреждания в Ловеч остават на работа

Кметът на Ловеч Минчо Казанджиев връчи тази сутрин трудовите договори на персонала в трите центъра за настаняване от семеен тип за деца...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com