Протести на полицаи в цялата страна заради орязването на заплатите им при пенсиониране

8410
Протести на полицаи в цялата страна заради орязването на заплатите им при пенсиониране
Снимка: Actualno.com/Петър Чернев

Протести на полицаи има в цялата страна. Служителите на реда са затворили проходите Шипка, Маказа, Хаинбоаз, както и АМ "Тракия", информира БНР.

По непотвърдена информация протестират и граничните полицаи, които охраняват границата ни с Турция. Те възнамеряват да спуснат бариерите, което ще доведе до дълги опашки на граничните пунктове.

Полицаи блокираха центъра на София

Полицаи от столичните полицейски управления блокираха ул. Георги Раковски в столицата. По-рано те се събраха пред Министерството на фин...

Полицаи от столичните полицейски управления се отправиха към Народното събрание, а след това към Софийски университет, където блокираха движението. По-рано блокираха ул. Георги Раковски и бул. „Цар Освободител” в столицата след събиране пред Министерството на финансите (МФ). Служителите на реда изразяват недоволството си от орязването на обезщетенията им при пенсиониране от 20 на 10 работни заплати.

Същевременно от СФСМВР заявиха, че са решили да позволят на членовете си да протестират в свободното си време, както намерят за добре.

Главният секретар на МВР Георги Костов отказа коментар при влизането си в сградата на МФ, но след това излезе сред протестиращите и съобщи, че в телефонен разговор с премиера Бойко Борисов е получил уверение, че проблемите на полицаите няма да останат неразрешени. Министър-председателят ще се срещне си Бъчварова и Горанов в 8:30 ч. утре.

Рапортът за напускане на един служител на МВР няма как да не ме тревожи, коментира пред журналисти главният, цитиран от "Фокус". Костов обясни, че е дошъл при протестиращите, за да им предаде съобщението за срещата между Горанов и Румяна Бъчварова с Борисов. "Аз съм професионален ръководител на МВР, а не господар на чувствата на служителите на системата. Те имат право да изразяват своите притеснения и емоции”, заяви Костов. Той не пожела да коментира информацията, че министър Бъчварова е знаела за готвените законови промени, касаещи служителите в системата на МВР.

В Хасково е блокиран централния бул. "България" и сградата на РПУ. Протестиращите са излъчили контактна група, която води разговор с директора на ОД на МВР в Града Ангел Цанков. На импровизиран митинг по-рано днес, той прикани служителите си да проявят разбиране с думите: "Всички искат, но държавата няма възможности". След 17:30 ч. протестът ще се премести на АМ "Марица" и движението към Турция ще бъде изцяло блокирано , уверяват служителите на реда.

ДПС се обяви против намаляването на бюджета на МВР

От ДПС се обявиха против свиването на обезщетенията, които служителите на реда получават при пенсиониране. "ДПС заявява категоричната...

Полицейските синдикати обмислят общонационален протест на 8 ноември. "Свидетели сме на безпрецедентна атака срещу държавността в България. В момент, в който Европа е залята от бежанска вълна, изпълнителната власт в страната, в лицето на Министерски съвет и Министерство на финансите, оголва и обезличава всички звена, грижещи се за нейното опазване", се казва в декларация на СФСМВР.

"На практика, политиката в областта на доходите, е насочена към драстично намаляване на брутните възнаграждения на заетите в сектор ”Сигурност", се казва в позиция на Национален синдикат "Отбрана" към КТ "Подкрепа". От там заявиха, че се присъединяват към протестите на МВР.

Синдикатът на служителите в затворите в България също ще подкрепи служителите на МВР. Управителният съвет на синдиката на затворите обяви, че започва подготовка за национален протест на 8 ноември пред сградата на Народното събрание. Работещите в арестите и затворите обмислят да се съберат пред парламента и в деня, в който на първо четене ще се приема Бюджетът за следващата година. От Синдиката настояват за отпадане на текстовете в проектобюджета за 2016 година, свързани с промяна на социалните и икономическите права на служителите в сектор "Сигурност", обвързване на заплатите в МВР с размера на средната работна заплата и допускане на синдикалните организации в МВР до участие в националните представителни синдикати. 

Възможното решение за МВР

Социално несправедливо е да се намали броят на хората в системата. Това посочи министърът на вътрешните работи и вицеприемиер Румяна Бъчварова на брифинг във финансовото министерство. При анализите е било решено като най-приемливо  да се намали броят на брутните заплати от 20 на 10, които служителите получават при пенсиониране. Вътрешният министър заяви, че професионалното ръководство на МВР подкрепя политическото при това решение. Това не е идеалното, но възможното решение, подчерта вицепремиерът.

Полицейските синдикати и Горанов не се разбраха, 20 000 излизат на протест

За момента нямаме съвпадение по позициите. Това каза Галентин Грозев, лидер на Синдикален алианс "Сигурност" в МВР, след среща във фина...

Сега се финансират грешки на предишни ръководства на МВР. На година се дават между 250-300 млн. лева към бюджета на МВР, посочи още Бъчварова. От своя страна Владислав Горанов заяви, че заради предишния Закон за МВР, приет по времето на кабинета "Орешарски" в средата на 2014 г., е необходимо редуциране на разходите в МВР.

"Логиката е да подредим функционално най-добре вътрешната структура на МВР, за да може служителите да работят по-добре, да оценяват необходимостта от допълнителни инвестиции, инвестиране и да имаме по-качествена услуга. Както административните услуги, така и сигурността на служителите", заяви още вътрешният министър.

Не говорим за намаление на възнаграждения в МВР. Това не се предвижда в предложения законопроект, каза от своя страна Владислав Горанов. Той също така подчерта, че като цяло сумите, предвидени в бюджета за следващата година, за МВР и Министерството на отбраната (МО) растат, а сега просто се орязват парите за заплати при пенсиониране.

По време на брифинга както Бъчварова, така и Горанов на няколко пъти обърнаха внимание, че парите, които всяка година се дават за увеличение на бюджета на МВР са пари на всички български граждани. "Ресурсът, с който работи финансовия министър са парите на българските граждани. Парите не ги прави държавата, те се преразпределят", подчерта Горанов. Кой е стимулът за започване на работа в системата на МВР - дали да дадат пари, когато се пенсионират, или да им се даде възможност да работят в една модерна система, попита риторично Горанов. По думите му в МВР е хубаво да влизат хора, които наистина вършат работа, а не такива, които чакат 20-те заплати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Натоварен трафик по границите с Румъния
Натоварен трафик по границите с Румъния

Интензивен е трафикът за товарни автомобили на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) по границата с Румъния. Това съобщават...