Протестиращи в "Орландовци" критикуват Бъчварова и искат изселване на хората без регистрация

11381
Протестиращи в "Орландовци" критикуват Бъчварова и искат изселване на хората без регистрация
Снимка: БГНЕС

Госпожа Бъчварова не си е на мястото, не знае за какво става въпрос и мънка по телевизията. Ако наистина иска да свърши нещо, то трябва тези, които са нелегални в квартала и без адресна регистрация да се изселят от тук. Това каза пред БГНЕС Кристина Петкова, която бе една от протестиращите в кв. "Орландовци" срещу ромските набези в района.

Тя заяви, че местните жители нямат проблем с местните роми, защото те работят и си изкарват прехраната. Проблеми създават тези, които са започнали да идват тук преди 10 - 15 години. Сред протестиращите бе и Николина Георгиева, която каза, че иска мир и спокойствие за своите деца. Тя поясни, че е излязла на улицата в подкрепа на младежите в квартала и разказа, че няма къща, в която ромите не са влизали, за да задигнат нещо. Георгиева обясни, че след подадените жалби до тел. 112 единственото, което служителите на реда са направили, е събарянето на 6 незаконни постройки. След това обаче на тяхно място са поникнали много повече.

Засега протестът протича мирно, като в квартала се наблюдава силно присъствие на служители на реда и коли на жандармерията. Забелязват се и десетки младежи с бутилка бира в ръка.

"Въпреки създалата се ситуация да се говори за оставка на вътрешния министър Румяна Бъчварова е несериозно". Това каза тази сутрин пред БНР политологът Димитър Ганев.

"Няма съмнение, че има партии, които имат интерес от етническо напрежение. Това далеч не означава, че подобни ситуации ще дадат отражение върху местния вот и неговите резултати", коментира той. 

Към момента нямаме конкретни данни, че някой би искал да направи някаква провокация. Ние сме взели мерки. Има разположени полицейски сили на територията на цяла София, там където има компактни общности от ромско население, заяви Младен Маринов, директор на СДВР, цитиран от "Фокус".

Коментирайки защо се е стигнало до сегашната ситуация той заяви, че най-вероятно има натрупано напрежение, заради което и най-малкият проблем ескалира. По думите му полицаите са предотвратили много сериозно сбиване вчера вечерта. Събранието не беше обявено в Столична община и това бе използвано от лица, търсещи провокация. Полицаите дори с риск за живота си успяваха да гарантират спокойствие, подчерта директорът на СДВР. Той увери, че сигурността ще бъде гарантирана на 100 процента и, че служителите на реда нямат място за отстъпление.

Маринов каза още, че финансовият ресурс никога не е достатъчен, но когато трябва се вземат веднага мерки.

Снощи са забелязани и участници във футболни агитки, добави Младен Маринов. "Аз обаче ги определям като лица, които имат екстремистки настроения и по принцип участват в хулигански прояви, заяви той. Все пак Маринов каза, че по данни на СДВР през последните месеци битовата престъпност в столицата намалява. Въпреки многократните твърдения на гражданите, че след като са подали оплакване на тел. 112 никой не е откликнал, Маринов заяви, че са извършени проверки по всички жалби.

Глас от Столипиново: Стига са насъсквали хората, това не е моята държава

Малко дървета има в Столипиново и лятното слънце обикновено вдига градусите тук до небесата. Каквото и да става другаде, тук днес е с...

"На мен, честно казано, малко недостоверно ми звучи тезата, че заради силна музика някакви фашизирани агитки са готови да претрепят всеки по-мургав човек на улицата. Тук възниква въпросът кой има интерес в нагнетяването на напрежение между роми и българи в този момент и кой печели от всичко това". Това коментира пред националното радио журналистът Галя Горанова, според която ключов фактор за покачващото се междуетническо напрежение в страната са предстоящите местни избори.

"През целия ни преход отношенията между полицията и футболните агитки, бръснатите глави, са толкова двусмислени и компромисни, че наистина пораждат съмнение, че властта толерира подобни банди за саморазправа", добави тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com