Протестите: Ден 40 - яйца полетяха пак към Министерския съвет (Обновена)

4277
Протестите: Ден 40 - яйца полетяха пак към Министерския съвет (Обновена)
Снимка: БГНЕС

Яйца полетяха към сградата на Министерски съвет в 40-я ден на антиправителствени протести, предаде БГНЕС.

Гражданското недоволство в "триъгълника на властта" се засилва. Исканията на протестиращите в деня, в който ГЕРБ внесе в парламента проектоконституция, остават непроменени - оставка на правителството, оставка на премиера Борисов, оставка на главния прокурор Иван Гешев, дистанционно и електронно гласуване.

Засилено е полицейското присъствие. На първия ред пред сградата на правителство има служители на реда с жилетни "антиконфликт". Хората скандиат "оставка".

Всички вие на този площад не сте страховете от миналото, а надеждата за бъдещето. Борисов и слугите му са страха от миналото. Ние искаме да вървим напред. Бъдете смели, бъдете единни и не им вярвайте, каза от трибуната на протеста Арман Бабикян от „Отровното трио”.

Конституция – това е темелът на нашата държавна къща. Днес видяхме председателят на парламента, който е най-висшият в държавата, принизена в една стаичка като в ЦК на БКП да кима – искаме ли този модел, запита от трибуната млад мъж.

Г-н Борисов, тоест, режим Борисов, ние не желаем вашите кьорфишеци, не желаем подмяна. Искаме ясно и кратко смяна на вашето съществуване в публичното ни пространство и оставка, заяви протестиращитят.

Очаква се по-късно множеството от площад “Независимост” да тръгне към Орлов мост. Утре сутрин протестиращите и представителите на гражданско сдружение „БОЕЦ” ще окупират ново министерство, след като днес влязоха в сградата на Министерство на правосъдието.

В 18 ч. пред Министерството на здравеопазването започна и Национален протест на медицинските сестри. Те разпънаха палатков лагер пред сградата на ведомството с искане за по-добри условия на труд и по-високо заплащане.

Мотивът за демонстрацията е неглижирането на медицинските специалисти, както от ведомството, така и от страна на работодателите.

Отровното трио: Ако Борисов ”напише” Конституцията, ще имаме собствен Хитлер

"Отказвам коментар. Ние не преговаряме с терористи. Идеята на управляващите е да направят диктатурата законна". Това заяви по време на ...

По думите им, отношението към медицинските сестри е “безобразно“. Те обясниха, че при подписването на анекса към Националния рамков договор миналата седмица отново страна са били само лекарите, а медицинските специалисти са били изключени.

Сестрите разказват, че някои от тях не са почивали повече от година. Веселина Ганчева обясни, че протестът ще е безсрочен:

“Искаме промяна, за да има едно нормално здравеопазване, пациентът да е обгрижван нормално и изобщо - да не се страхуваме да влизаме в болница! Защото сега ние - медицинските специалисти - се кръстим, ако ни се налага да влизаме в болница! Дотам сме се докарали“.

“Благите приказки сме ги чували и друг път, докато не започнат конкретни решения и действия“, каза Мая Илиева.

При протестиращите дойде здравният министър проф. Костадин Ангелов, който каза, че ще изслуша техните искания, които остават същите от година- стартовото заплащане в професията да е в размер на две минимални работни заплати, както и за промяна в категорията за труд. Медицинските специалисти не са съгласни и с готвените промени в Кодекса на труда за извънредния труд:

Протестиращи смениха тактиката - ще правят изненадващи блокади на институциите

В 40-я ден на гражданско недоволство протестиращите обявиха, че сменят тактиката си. Става ясно, че те ще правят изненадващи блокади на...

“Има много голяма част от сестрите в страната, които не припознават тези искания - казват, че са доволни, има такива, които са недоволни. За мен е много важно да знам кои са тези, които са недоволни, в кои болници са. Ще отида на място, ще ги видя. Всеки едни проблем, който може да бъде решен, бъдете убедени, че аз ще направя всичко по силите си той да бъде решен“, каза министър Ангелов.

Палатковият лагер е разположен така, че да не пречи на потока от хора, които преминават, но протестиращите сестри не изключват възможността да блокират кръстовището пред Министерството на здравеопазването.

Протестиращите блокираха вечерта отново кръстовището пред Румънското посолство. На място пристигна полиция.

Имаше инцидент с шофьорка на лек автомобил, която се опита да премине през блокадата. В автомобила има и деца. Протестиращите се нахвърлиха върху нея и опитът й да премине бе възпрепятстван, предаде Нова телевизия. Наложи се намеса на полицията.

По-рано днес протестиращи, организирани от гражданското движение "Боец", блокираха за кратко преди обед главния вход на Министерството на правосъдието и обявиха, че ще блокират различни институции всеки ден до оставките на правителството и на главния прокурор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Укрепват подпорната стената, която рухна на АМ "Струма" (СНИМКИ)

Теглят номерата на машините за удостоверяване на вота 2 в 1

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com