Проучване: Журналистите в България работят под натиск и в токсична среда

3104
Проучване: Журналистите в България работят под натиск и в токсична среда
Снимка: БГНЕС

Журналистите в България през последните години застаряват и намаляват като брой, работят в рискова и токсична работна среда, трудно поддържат високи професионални стандарти, заради различен натиск и корупция.

Това показва национално представително проучване „Журналистите в България: Промени и тенденции 2016-2022 г.“, част от международното проучване „Световете на журналистиката“.

Научни ръководители за България са д-р Вера Славчева-Петкова, преподавател по медии и журналистика в Ливърпулския университет във Великобритания и д-р Христофор Караджов, журналист, политически и медиен наблюдател, преподавател по журналистика в Калифорнийския държавен университет, Лонг Бийч в САЩ.

Още: Парламентарните репортери пак отиват в мазето

Проучването е проведено от края на 2021 г. до април 2022 г. от Алфа Рисърч по метода на стандартизирани онлайн, телефонни и преки интервюта с 391 български журналисти. Приложена е международна методология, утвърдена и прилагана във всички 120 държави, участващи в глобалното проучване. В България проучването е финансирано от Фондация „Работилница за граждански инициативи“.

Има ли корупционни практики в медиите

Изследването е много голямо, авторитетно и сериозно, прави се прави за трети път (2010, 2015, 2022), проследяват се тенденции, разясни пред БНР д-р Христофор Караджов.

Той посочи, че сред тревожните показатели е намаляващият брой журналисти – от 5800 през 2016 г до 3800 през 2020 г., както и застаряването – от застаряване от 42 на 49,8 г. средна възраст. Ниското заплащане допълнително отблъсква.

Още: ЕП подкрепи правилата за спиране на делата-шамари срещу журналисти и медии

Само 61% от журналистите в България получават всичките си доходи от работата си като журналисти. Между две трети и една трета от останалите допълнително печелят от връзки с обществеността, корпоративни комуникации и/или реклама – това често ги поставя в конфликт на интереси и зависимост.

Едва 2,9% твърдят, че няма корупционни практики в сферата, изтъкна още Караджов. Някои участват в рекламни кампании, черен и бял пиар, в обслужване на медийни покровители. Съществуват списъци с фирми, чийто интереси не трябва да се накърняват. Част от анкетираните признават за натиск, рекет, заплахи за уволнение.

Още: ООН: Цензурата в медиите е във възход

Събран е огромен масив данни, тепърва ще се правят изводи, каза още Караджов. И допълни, че все пак доста журналисти смятат професията за мисия, искат да правят по-задълбочени материали, да повишават квалификацията, да бъдат оставени да изпълняват обществено важната си роля.

За да се правят сравнения със сходни държави, дори и със страни от други континенти, ще се изчакат окончателните данни и анализи, но те зависят от работата на различните екипи, които участват в изследването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com