X
 
 

Пукот на оръжия и народно веселие припомниха на тетевенци историята (СНИМКИ)

1253 0
Пукот на оръжия и народно веселие припомниха на тетевенци историята (СНИМКИ)
Снимка: община Тетевен
За трета поредна година жители и гости на Тетевен си припомниха моменти от освобождението на града. Историческата възстановка се превърна в традиция за тетевенци и е част от честванията по повод 142 г. от Освобождението на Тетевен от Османско владичество. На площад ,,Сава Младенов“ бяха пресъздадени бойните действия на отряда под командването на ескадронния командир Антонов и отряда с командир полковник Орлов, както и ключовото участие на тетевенеца Баньо Маринов – революционер и един от водачите на Кресненско-Разложкото въстание.

Историческа възстановка пресъздава Освобождението на Тетевен

Община Тетевен има удоволствието да покани жители и гости на историческа възстановка на Освобождението на Тетевен с участието на Национ...

След продължителни гърмежи и сражения, турците биват прогонени и напускат града. Краят на уникалната възстановка бе сложен с влизането в Тетевен на избягалите от Диарбекир смели тетевенци - х. Станю Врабевски и Петко Милев, заедно с руските войски, при тържественото биене на камбаните. Във възстановката, да пресъздадат непоклатимия български дух за свобода, участваха 108 души от Национално дружество ,,Традиция“ от Регионалните клубове от: Тетевен, София, Копривщица, Ловеч, Априлци, Троян, Етрополе, Нова Загора, Червен бряг, Лесидрен, Баня (Панагюрско), Мирково, Русе, Габрово, Трявна, Сливница, Златица, както и самодейци от НЧ ,,Съгласие 1869 г.“ в Тетевен.

След края на историческата възстановка ,,Освобождението на Тетевен“, всички се насладиха на прекрасния концерт-спектакъл на ансамбъла на Национално училище по изкуствата "Панайот Пипков" в Плевен.

Тетевен отбеляза 140 години от Освобождението с историческа възстановка (СНИМКИ)

Над 90 души взеха участие в историческа възстановка, пресъздаваща Освобождението на Тетевен, съобщиха от общината в града. Бяха пресъз...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители