Първанов: Мандатите ми бяха успешни... После дойдоха кризата и ГЕРБ!

7178
Първанов: Мандатите ми бяха успешни... После дойдоха кризата и ГЕРБ!
Категоричен съм, че управлението на тройната коалиция бе успешно, заяви отиващият си президент

На финала на втория си мандат като президент на България Георги Първанов определи последните десет години като най-успешният период в прехода на страната като цяло. 

"След това дойде кризата и новото управление на ГЕРБ, което се лута, за да изплува от кризата. Старал съм се да работя добре с всеки премиер на страната. Добър е бил диалогът ми със Симеон Сакскобургготски, със Станишев също, с Бойко Борисов се говори малко по-трудно", обясни Първанов.

Президентът припомни, че когато Бойко Борисов е станал премиер, го е поканил на разговор и само няколко месеца след това ГЕРБ са отговорили грубо на неговата добронамереност с искането за импийчмънт, което е довело до полемики.

Дойче веле: Правителство и президент извършиха саботаж!

Държавните отличия в България имат едно основно качество: хората ги забелязват едва когато някой откаже да ги получи. Това пише в свой ...

"Категоричен съм, че управлението на тройната коалиция е успешно и към този момент е изпълнила своята историческа мисия - членството на България в Европейския съюз", заяви Първанов.

Той все пак призна, че тази коалиция е направила и доста грешки и би било добре тогава, ако лидерът на тази коалиция е бил поискал вот на доверие.

Първанов за пореден път обобщи, че президентът няма власт, а влияние.

"Държавният глава не преразпределя. Той може да изразява категорично и отчетливо своята позиция, президентът може да реагира на един или друг закон", сподели менторски опитът си Първанов към наследника му Росен Плевнелиев.

Президентът каза, че партиите никога не са били толкова изолирани, колкото на последните избори, а и след тях.

Двете лица на Първанов

Президентът Георги Първанов работеше на две сцени – пред паравана и зад паравана. Така обобщи мандатите на отиващия си държавен ...

"При толкова много партии в България няма никакви елементи на консолидация. Гражданското общество остава отритнато встрани, посочи президентът".

По думите му – това не е добре.

Георги Първанов каза, че му предстои да завърши достойно и спокойно мандата си.

"Ще се опитам да потърся своето ново място в политиката. Това ново място ще бъде не само и може би не толкова организационно, колкото като генериране на идеи, колкото като създаване на възможност за консолидация на различни политически партии", каза държавният глава.

Първанов допълни, че не се е налагало да прави голям компромис по време на двата си мандата като президент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Земетресение в Девин
Земетресение в Девин

Земетресение разлюля Девин малко след 8:30 часа тази сутрин. Трусът е бил с магнитуд 3.9 по скалата на Рихтер. ОЩЕ: Земетресение от 5,7 разлюля...