"Ранобудните студенти" в протест срещу Законопроекта за МВР

22246
"Ранобудните студенти" в протест срещу Законопроекта за МВР
Снимка: БГНЕС

Днес, от 10:00 часа, на площад "Народно събрание", ще се проведе поредният протест на "Ранобудните студенти". Той е насочен срещу готвения нов Закон за МВР, а още снощи студентите започнаха с акциите си, като за пореден път опитаха да блокират премиера Пламен Орешарски в центъра на София. В крайна сметка двама студенти бяха задържани, защото счупиха стъкла на сградата на МВР - момче на 23 години и момиче на 22 години.

Ето и какво гласи текстът във Facebook по повод събитието:

МВР не е спазвало Закона за обществените поръчки по времето на ГЕРБ

Общо 60 нарушения в областта на обществените поръчки, събирането на вземания и контрола в МВР откриха от Сметната палата при одит на въ...

Обявяваме се против закона, защото се опитва да ни върне в едни недемократични времена.

Обявяваме се против закона, защото е поредното оправяне на сметки от страна на управляващите, но този път с целия народ и демократичните принципи.

Обявяваме се против закона, защото потвърждава незачитането на принципите за разделение на властите от управляващите.

Обявяваме се против закона, защото той е насочен против правото на протест.

Обявяваме се против закона, защото се обявяваме против безразборното използване на сила от „органите на реда”.

Обявяваме се против закона, защото той не води към нищо ново и напредничаво, а напротив, засилва усещането за полицейщина, непрозрачност и самоволност.

Обявяваме се против закона, защото ние не припознаваме бъдещето си в този закон.

Нужда от нов закон има. Но той трябва да бъде в съвсем друга насока. Към по-голяма прозрачност, по-голяма толерантност към оформящото се активно гражданско общество и неговите прояви, към по-европейско мислене. Никому ненужен е закон, който се опитва да ни върне в едни времена, методите на които отричаме. Това е закон, обслужващ единствено и само сега управляващите и осигуряването на тяхното лично, моментно спокойствие.

Твърдо сме против да се правят закони без стратегия. Закони, обслужващи временни интереси. Те няма как да са в полза на обществото.

Взимайки предвид самия опит такъв закон да бъде приет, насочен срещу демокрацията и към тоталитаризма и убиването на активната гражданска опозиция, добавяме поредното безобразие в чашата на сегашните управляващи. Чаша, която отдавна преля и само благодарение на нашето желание да постигнем своето по мирен начин, все още не сме обърнали.

По този повод, на 05.12.2013 г. (четвъртък), излизаме против този закон. Излизаме, за да бъде чуто общественото мнение, и той да не бъде приет, понеже тези, в чието име се приема, не го искат! Излизаме, защото това е поредната „грешка” на това и без това изгубило общественото доверие правителство, която само засилва нашето искане за ОСТАВКА!"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com