Милиционерската държава

93642
Милиционерската държава

Когато на власт бяха милиционерите, подобно заглавие едва ли, би учудило някого. Сега със сигурност ще учудим мнозина, макар че целта ни не е точно това. Принципно, много е трудно да бъдем изненадани с нещо, както от поредните „управляващи“, така и от инструментите на властта – МВР, прокуратура и прочие.

Е, този път успяха.

Незнайно защо, всички ние или поне повечето от нас си създаваме илюзията, че тия са по-добри от ония?

Е, това е мит. Дори не се налага да го разбиваме. Не се налага, въпреки риска някой да си помисли, че имаме някакви политически пристрастия. Нашите пристрастия са единствено на страната на свободата, демокрацията, закона. В този ред.

Толкова! Останалото е от лукаваго.Всичко това започна, след като попаднахме съвсем случайно на тихомълком изготвения и внесен за нула време проект за закон за МВР. Изцяло нов.

Прегледахме едва няколко члена, дори не и целия закон и паднахме от стола.

От раз!

Т.нар. проект за ЗМВР е изцяло репресивен акт, възстановяващ най-добрите болшевистки традиции, къмто 1937 г. да речем.

Проект, изготвен и написан по такъв начин, че да не дава възможност на гражданите да имат или да се ползват от каквито и да било права въобще. Официално превръщайки МВР в еничарския корпус на властта. Не и в защита на гражданите.

Насочен изцяло към подчиняването на гражданите и срещу протеста! Срещу протестите, конкретно!

Не сме съвсем сигурни, че мина много време, но последният действащ ЗМВР до 10.11.1989г. не беше толкова рестриктивен и погазващ човешките права!

Мракобесен закон!

На първо място, създават се нови ДОТ (доброволни отряди на трудещите се), наречени извънщатни сътрудници? Това на фона на свободно действащата престъпност и въпреки наличието на 64 000 милиционери и към момента? Няма да питаме поради що се създават доброволните отряди, наново?

Чл. 63 Министърът издава заповеди за въвеждане на временни ограничения за извършване на дейности застрашаващи националната сигурност или обществения ред.

1. за предотвратяване извършването на престъпления или нарушения на обществения ред на определени обществени места;

2. при безредици или при непосредствена опасност от възникването им;

Нещо да кажете, а? Дали не убиват изначално, дори мисълта за протести, а?

Това, далеч не е всичко обаче. Ограниченията не се прилагат при стачки, манифестации и прочие провеждани по установения ред? Явно се прави препращане към откровено недъгавия закон за манифестациите, противоречащ на всевъзможните конвенции и константна практика на Европейския съд, приемащи че всяко ограничение на правото на протест е пряка заплаха за демокрацията и е незаконосъобразно! С така написаните текстове няма никакво значение, доколкото преценката се прави от МВР. А, всички знаем тяхната преценка каква е – каквато им кажат отгоре.

Чл. 65, ал.4 Разпорежданията на полицейските органи са задължителни за изпълнение, освен ако налагат извършването на очевидно за лицето престъпление или нарушение.

Е, и? Очевидно е. За нас. За тях не е, обаче. И, кво пра’им сега?

Отделно, че всеки гражданин или трябва да е адвокат или трябва да е в непрекъсната връзка с адвокат.

Ами ако въпросното разпореждане не е очевидно незаконосъобразно?

Ами ако съм професор по музика или ядрен физик?

Чл. 71 Полицейските органи могат да извършват проверки за установяване самоличността на лице:

1. за което има данни, че е извършило престъпление или друго нарушение на обществения ред;

2. когато това е необходимо за разкриване или разследване на престъпления и при образувано административнонаказателно производство;

3. при осъществяване на контрол по редовността на документите за самоличност и пребиваване в страната;

4. на контролен пункт, организиран от полицейските органи;

5. по искане на друг държавен орган за оказване на съдействие при условия и по ред, предвидени в закон

И към момента, едно от най-често извършваните нарушения на правата на човека е свързано именно с проверката на документите. На практика всеки, униформен по всяко време спира някого на улицата без причина и му иска личната карта, след което го кара да си изпразни джобовете, да отвори чантата и прочие действия, изцяло незаконосъобразни!!!!!

Недостатък, отстранен занапред. Забележете, че могат да ви искат документите, дори когато е образувано административно наказателно производство, т.е. ако имате акт от данъчните или от КАТ? Или ако бабата на съседа ви от третия етаж има такъв акт.

Няма значение с този текст. После, как точно милиционерът Х ще види дали документите са ни редовни или не? Ще прочете чиповете в тях ли? Или ще ги срича, както досега?

Въвеждат се контролни пунктове, организирани от полицейските органи. Точно, както преди повече от двадесет години, когато на тях стояха униформени гавази и цивилни шлифери, заметнали автомати през рамо…..

Звучи ли ви познато?

Видеозапис показва, че МВР събира данни за протестиращите

Запис на блогъра Иво Божков, който с право вече е наричан "очите и ушите на протеста", показва, че МВР събира данни за идващите на прот...

И накрая по искане на друг държавен орган …….. кой точно орган има нужда от това и защо? Министерски съвет ли?

Бла-бла-бла. Всичко това е с една единствена цел – гражданите да бъдат контролирани, репресирани и смазани.

Запомнете това, пак ще се върнем на него!

Чл. 73. (1) Полицейските органи могат да задържат лице:

1. за което има данни, че е извършило престъпление;

2. което след надлежно предупреждение съзнателно пречи на полицейски орган да изпълни задължението си по служба;

МВР: Данните от протестите са приблизителни

След днешния „сблъсък" на партийни митинги в София и Пловдив, от пресцентъра на МВР разпространиха „допълнителна информация...

3. което показва тежки психични отклонения и с поведението си  нарушава обществения ред или излага живота си или живота на други лица на явна опасност;

4. при невъзможност да се установи самоличността му в случаите и по начините, посочени в чл. 71;

Особено внимание обърнете на тези текстове. Те означават, че по всяко време можете да бъдете задържани без каквото и да е основание и или нарушение!!!!! Органите са тези, които казват, че не сте изпълнили тяхно разпореждане и им пречите!

После, ако има изобщо после, иди обяснявай, че нямаш сестра……

Точка 3 също е с фундаментално съдържание, защото отново пряко е насочена срещу протестите и срещу правата на гражданите и няма нищо общо с опазването на обществения ред, каквото и да значи това! МВР трябва да служи на гражданите и да ги защитава, а не да ги държи в подчинение.

Цитираните текстове са съвсем избирателно посочени, но съчетани със случващото се напоследък у нас, както и с изброените по-долу факти ни навеждат единствено на мисълта за нова, по-страшна диктатура, както и до заключението, че властта не просто няма да се даде без бой, а се готви за нов режим и окончателно убиване на демокрацията у нас.

Според ГЕРБ, МВР играе ролята на ПР агенция на БСП и ДПС

Пресцентърът на деполитизираното МВР в последните дни играе ролята на ПР агенция на БСП и ДПС. Това се посочва в позиция на ГЕРБ по отн...

Факти? Веднага.

За първи път от времето на развития социализъм прокуратурата образува дело за диверсия, срещу протестиращ? Представяте ли си? Диверсия.

За първи път, считано от соца насам, около парламента са издигнати прегради, наподобяващи Берлинската стена. Независимо, че протестът, продължаващ повече от 140 дни, е изцяло мирен, като в него участват: студенти, майки с деца, млади и не само хора, около него са разположени: водни оръдия, бронирани коли, жандармерия и хиляди униформени, докарани умишлено от цялата страна за да мачкат хората в София?

Поголовно записват имена и данни в грубо нарушение на закона на протестиращите.

И, да! Поредният министър на вътрешните работи в лицето на Цветлин Йовчев отрече публично, че МВР събира данни, ако и да има безспорни доказателства за записването на лични данни, включително видеозаписи.

Това не е всичко, обаче. След това в ранни зори, униформени милиционери обикалят и вземат хората насила от къщите им в грубо нарушение на закона, като ги карат в районното да пишат за протеста?

СДВР за изказването на Расате: „Граждански патрули“ - няма такова понятие

Понятие „граждански патрули" не е регламентирано нито в Закона за МВР, нито в Закона за частната охранителна дейност. Няма нормат...

Драстично увеличение на парите за подслушване и следене! Дори в сравнение с предишното правителство отделило повече от 100 000 000 (сто милиона) лева за целта!

МВР нахлу и във Факултета по журналистика, окупирайки го и недопускайки в него студенти, преподаватели, ректор.

Командированите от цялата страна милиционери са настанени в четиризвездни хотели, платени с нашите пари?

Върнахме ли се в най-ужасните години на соца? И това далеч не е всичко, а просто примерно изброяване на очевидното.

Ако този законопроект бъде приет, терминът граждански права ще влезне в историята, а всеки един от нас, съвсем „законно“ ще бъде мачкан, бит, задържан и прочие.

И да!

СДВР отрича, че е имало контрол и проверки във ФЖМК

На полицаите не е давано специално разпореждане и не е поставяна задача да контролират достъпа до Факултета по журналистика и масови ко...

Чели сме Конституцията, както и всички онези конвенции и харти за правата на човека. Дори сме написали и Бог знае колко жалби до ЕСЗПЧ (Европейския съд за правата на човека). Само, че всичко това се случва после, някога и някъде, а всички ние сме тук и сега и живеем в милиционерска държава!

Сигурен съм, че сега ще гракнат на 101 гласа, обяснявайки, как всичко това е насочено единствено и само към сигурността ни.

Е, това очевидно не е вярно. Освен това бих искал да живея, като свободен гражданин. Не, като роб!

„Предпочитам опасната свобода пред спокойното крепостничество“

Жан Жак Русо

Автор: Хаджигенов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com