Рашидов се задейства по случая със срутената черква в Черноземен

1169
Рашидов се задейства по случая със срутената черква в Черноземен
Снимка: БГНЕС

Министърът на културата Вежди Рашидов разпореди на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство" към Министерството на културата да извърши съвместно с община Калояново проверка на случая със срутената черква „Свети Георги“ в пловдивското село Черноземен.

Инспекторите трябва да дадат и предписания за съхраняването на храма, съобщиха от министерство на Рашидов тази сутрин.

Срути се част от 160-годишна църква, чийто ремонт митрополит Николай отказа

Докато в Пловдив митрополит Николай водеше литийно шествие с мощи на св. Георги, гърмяха салюти и се вееха знамена, в село Черноземен, ...

Както БГНЕС вече съобщи част от 160-годишната църква, отдавна чакаща ремонт и носеща името на Свети Георги, се срути, часове след като 50 души присъстваха на опело в храма. Рухна дървеният й навес.

Църквата на малкото село в община Калояново е в лошо състояние, тя чака ремонт от две години, бяха осигурени 700 000 лева европейско финансиране, но пловдивският митрополит Николай не разреши. Нито пък предприе действия митрополията сама да поеме ремонта. През април миналата година община Калояново е известила и комисията за бедствия и аварии, но отговор няма.

Европейското финансиране бе по спечелен от общината проект. Има готов архитектурен проект. Въпреки окаяния си външен вид и реалната опасност от цялостно срутване, построената през 1848 година църква е паметник на културата от историческо значение, оцеляла е след набези през 70-те години на 19-ти век, след пожар, възстановявана е упорито от хората.

Иконите в нея са дело на големия майстор Георги Данчов, който ги подарява на съратника на Васил Левски - Иван Арабаджията, той пък от своя страна ги дарява на църквата в Черноземен. Част от тях са крадени през годините, после открити и върнати на митрополията, която ги задържа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...