Разпределен е училищният бюджет в община Велико Търново

10432
Разпределен е училищният бюджет в община Велико Търново
Снимка: БГНЕС

Разпределен е бюджетът на училищата в Община Велико Търново, съобщи Агенция Фокус.

На среща с директорите на училищата на общинско финансиране кметът на Община Велико Търново е представил отчет-анализ за изминалата 2013 година, както и новата нормативна уредба за бюджет 2014. Представена е била и новата формула за разпределение на средствата получени от Министерство на образованието и Министерство на финансите.

Кметът на Велико Търново посети Езикова гимназия „Проф.Д-р Асен Златаров”

Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов посети Езикова гимназия „Проф.Д-р Асен Златаров”, съобщи Агенция Фокус. Придр...

90,6% от бюджета си ще получат тази година 19-те училища от общината. Миналата година те разполагаха с 92, 5%, но промяната се налага заради изменения във формулата, по която се разпределят делегираните бюджети. От тази година е въведен нов задължителен компонент „условно постоянни разходи”. „Това става с въвеждане на нова алинея 6-та към чл. 41. В тази алинея се казва, че при разпределението на средствата в училища трябва да се въведе задължителен компонент „условно постоянни разходи”, абсолютният размер, на който е уточнен в чл. 13 от постановлението на държавния бюджет”, обясни Пенка Игнатова, началник на дирекция „Образование, младежки дейности и спорт” в Община Велико Търново.

Всяко от 19-те училища в общината ще получи по 27 000 лв. по този компонент. Със средствата директорите ще могат да плащат сметките си за ел-енергия, вода и данъци. „ За съжаление новият компонент е за сметка на единния разходен стандарт, който тази година е завишен само със 17 лв. и е в размер на 1352 лева на ученик”, каза директорът на дирекция „Образование, младежки дейности и спорт”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...