Разработват варненския некропол като Татул и Перперикон

8735
Разработват варненския некропол като Татул и Перперикон

Варненският некропол, който е на 6 000 години и в който беше открито най-старото обработено злато на света, ще добие скоро славата на Татул и Перперикон. Това заяви Димитър Дичев председател на сдружение „Култура и туризъм на българския североизток”, предаде Фокус.

Той допълни, че такава амбиция имат инициаторите на първия проект за социализация и популяризиране на археологическия обект, от който бяха извадени най-прочутите артефакти, обърнали историята на световната човешка цивилизация в края на миналия век.

Съдът за втори път принуди Община Варна да отговаря за законово нарушение

Община Варна загуби второ дело по Закона за достъп до обществена информация в рамките на месец, информира в. "Сега". Местният админист...

„Идеята е некрополът да се превърне в културно-историческа атракция, която да привлича туристи по морето и извън сезона. Засега проектът е финансиран със скромната сума от 2 222 лева от фонд „Култура” на община Варна”, посочи Димитър Дичев.

Той каза още, че пред представители на бранша във Варненската туристическа камара е бил представен наръчник за възможностите за интеграция на халколитния некропол, който е в Западна промишлена зона на града. В момента районът е потънал в бурени и забрава. Разкопките на археолозите са замразени от 1991 г. и едва ли има и 30-ина варненци, които знаят точното му място, коментира още Димитър Дичев. Той припомни, че най-изящните ювелирни бижута от тази епоха бяха открити през 1972 година при изкопни работи от багериста Райчо Маринов. След това археолозите откриха над 3000 ценни находки, сред които двете златни бичета, станали символ на Варна. В тях е заложен стандартният еталон от 52,36 мм, така нареченият „царски лакът”, използван 2 000 години по-късно при строителството на египетските пирамиди и сфинкса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com