РБ искат ПОС терминали на гишетата в администрацията, вместо плащане на банкови такси

2910
РБ искат ПОС терминали на гишетата в администрацията, вместо плащане на банкови такси
Снимка: БГНЕС

Реформаторският блок (РБ) предлага на всички гишета за административни услуги задължително да се инсталират ПОС терминали, което цели да реши проблема с банковите такси при плащанията в брой.

От РБ внасяме промени в Закона за държавните такси, заяви на брифинг в Народното събрание депутатът от РБ Антони Тренчев. Този проблем ощетява милиони българи, според реформатори, предаде БГНЕС.

Промени предвиждат банките да таксуват само определени услуги

Правителството предвижда различни мерки за борба с монопола при банките. Сред тях е въвеждането на регистър, в който да се описват банк...

Тренчев го нарече „феномен в българската реалност” и безобразен произвол в банковите такси. Даде и примери при превеждане на пари за заплащане при издаване на лична карта и свидетелство за съдимост, при които независимо от малката сума банковата такса е 6 лв. Често банковата такса е 100% в сравнение с цената на услугата, каза Тренчев. Според него тези ценови нива са недопустими.

На второ място се иска забрана за дискриминационно третиране на преводите. Това означава да не се допуска таксите към държавата за една и съща сума да са по-високи в сравнение с плащане към частно дружество. Ще се въведат и парични санкции за нарушения на финансовите институции. А контролът ще се упражнява от Комисията за защита на потребителите.

"Нашата фирма, ако трябва да преведе пари касово на друга фирма, таксата би била една. За същата тази сума, таксата към държавата е многократно по-висока. Пи планирани приходи от държавни такси за 2016 г. в държавния бюджет се очаква да влязат милиард и 170 милиона лева. Очакваният негативен ефект като разходи по въвеждането на тези ПОС -терминали ще бъде едва 2 милиона и 350 хиляди лева", каза Антони Тренчев, аргументирайки нуждата от промяна в Закона за държавните такси, предаде БНР.

"По наши изчисления в джоба на гражданите ще остане минимум 30 милиона лева повече, което смятаме, че напълно обосновава един разход от 2 милиона и 300 хиляди", добави депутатът.

С нова норма се готви отпадане на таксата за предсрочно погасяване на ипотека

Управляващите готвят промени в банковото законодателство, като с тях ще бъдат изменени редица такси. Една от таксите, които могат да б...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com