Може и да има глоби за некачествен ремонт на "Графа"

2708
Може и да има глоби за некачествен ремонт на "Графа"
Снимка: БГНЕС

По-скоро може да има глоба за лош ремонт на "Граф Игнатиев", отколкото за забавяне на ремонта. Това съобщава БГНЕС по информация от надзора, предвид течаща инспекция на свършеното от "Джи Пи Груп" на емблематичната за София улица. Припомняме, че днес, 28 май, е последният ден от срока за завършване на ремонта.

Инспекцията как се е справил изпълнителят на ремонта ще продължи до края на деня. Основната задача е да бъде проверено дали са отстранени констатираните нередности на 21 май, когато е издаден акт 15 със забележки.

Здравков призна, че "Топлофикация" може да забави ремонта на "Графа", увери, че няма да има небостъргач в "Стрелбище"

Наистина има желание от "Топлофикация София" да има ремонт на топлопроводи при улиците "Иван Шишман" и "Шести септември" и заради това ...

"Няма да има санкция за забавяне във времето. Такава е възможно да има за лошо качество, но това ще стане ясно в края на деня. Размерът на този вид санкция може да достигне до 1 млн. лева", заяви директорът на Дирекция "Транспортна инфраструктура" в Столична община (СО) инж. Даниел Евлогиев. Той поясни, че към този момент няма строително-монтажни дейности в обекта и затова няма как да бъде наложена санкция за забавяне.

"Срокът на строителството не е до днес. До днес е даден срок на строителя да отстрани дефектите, установени на 21 май. Приемането и експлоатирането на обекта е започнало. В момента няма огради и той е достъпен. Монтирани са пейките по цялото протежение", обясни Евлогиев и добави, че предстои да се монтира пейката на баща и син Славейкови на едноименния площад, да се монтират два павилиона и чешмичката в градинката пред църквата "Свети Седмочисленици", както и да бъде възстановен книжният пазар на пл. "Славейков". "В следващите 2-3 месеца трябва да се избере видът на сергиите, след това ще бъдат произведени и накрая ще се върне книжният пазар", заяви още той.

Директорът съобщи още, че до 1-2 месеца ще бъдат подменени ограничителите на "Графа" - т.нар. "акулски перки". "Това ще бъде извършено безплатно от строителя, който сам се съгласи да го направи", заяви кметът Йорданка Фандъкова. Тя обясни, че вчера се е разходила в района и има забележки, но се надява те да са отстранени.

Попитана защо е издаден АКТ 15 на строителя, Фандъкова каза, че той е издаден с много забележки. "Затова комисията минава, за да види дали са отстранени", мотивира проверката, която се извършва в момента от над 20 експерти.

Какво да сложим вместо перки на акули на Графа?

Перките на акули, зловещо стърчащи на Графа, ще останат в историята след няколко твърде неприятни пребивания с опасност за живота и опр...

Инж. Тодор Тодоров, който е от надзорната фирма, обясни, че строителят ще отстранява дефекти, докато фирмата не приеме обекта.

"Обектът е в процедура на АКТ 15. В момента се установява годността му за приемане от държавна приемателна комисия. Чак след като я мине, обектът се счита за приет", уточни инж. Тодоров и подчерта, че днес е крайният срок за приключване на строително-монтажните дейности на етап 2.

Попитан дали ремонтът е качествен, той каза, че дейностите са извършени добре. "Гаранцията на обекта е 8 години, така че и да се появят дефекти, строителят ще отстранява всичко за своя сметка", подчерта Тодоров и добави, че до края на деня трябва да бъдат подменени всички тактилни плочи, които се установи, че водят незрящите под линиите на трамвая по "Графа", а на други места към сградите. Тяхното преправяне е заложено в последните изменения в проекта.

По искане на кмета на София допълнително ще бъдат монтирани дървени скари за сядане на всички каменни пейки на пл. "Славейков". Бронзовата пейка с Петко и Пенчо Славейкови в момента се реставрира. Възстановеният фонтан трябва да бъде въведен в експлоатация от главния архитект. Все още се чака решение на проектанта за чешмата и кафе-павилионите, които ще бъдат поставени в градината на "Свети Седмочисленици".

Проектантът на ремонта по "Графа" - принуден да мълчи за "перките"

Скандалните перки по "Графа" са задължителни, но вероятно са измислени от някой катаджия, тъй като архитект не би сложил подобни ограни...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Скандали в БСП-София: Кой ще е председател на групата в СОС?

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София