Решено: 6,6 милиона за бюлетини и разяснителна кампания

1278
Решено: 6,6 милиона за бюлетини и разяснителна кампания
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

6,6 млн. лева ще отидат за отпечатване на хартиените бюлетини, както и за компютърна обработка на данните от гласуването и за разяснителната кампания. Това предвижда самата план-сметка за провеждането на вота на 4 април, която по-рано през деня МС гласува на своето заседание, съобщава Монитор.

Общата сума е малко над 65 млн.лева, като по време на заседанието премиерът Бойко Борисов поясни, че ако към това се добавят и парите за покупка на машините за гласуване, сумата ще набъбне на 110 млн.лева. Разбивката по пера обаче показва, че ЦИК ще получили малко над 8 млн. лева, а разходите на МС са малко над 43,2 млн.лева. Именно от парите за ЦИК ще се отделят средствата за бюлетините.

Екатерина Захариева: Вече сме получили съгласие от 50 държави за разкриване на секции за изборите

Към момента сме получили съгласие от 50 държави за разкриване на секции, като на предишните парламентарни избори сме имали в 61 страни....

Парите за медийни пакети пък са 800 000 лева. За обучение на общинските комисии и както и членовете на секциите - обикновени и подвижни са заделени 300 000 лева. МС е тази, която ще плаща парите за възнаграждения на членовете на секциите. За това перо са предвидени общо 28 млн.лева, като в сумата влиза и поисканото преди ден от ЦИК увеличение от 1,2 млн.лева, като мотивите са рисковете покрай пандемията. Малко над 15, 2 млн.лева пък са заделени за логистично осигуряване на изборния процес от администрацията на МС, областните и общинските администрации. Това включва пренасянето на изборните книжа, складирането на машините за гласуване, каквито ще има в около 9400 секции в страната.

Не става ясно колко точно ще отидат за осигуряване на всички необходими средства за защита като предпазни маски, ръкавици, дезинфектанти и други, които МС обещава да осигури, за да се създаде здравословни и безопасни условия за произвеждането на вота по време на извънредна епидемична обстановка. За проверките, който ГРАО прави по време на изборния процес - на списъци за подкрепа, за проверка на кандидати, за съставянето на списъците и други - ще вземе близо 1,4 млн.лева. Малко над 8 млн. лева пък ще получи МВР за охраната на изборите. Именно полицията пази секциите още предния ден преди датата на вота. Именно техни коли придружават изборните книжа при транспортирането им по места. Същото се отнася и за логистиката при машините.

За вота в чужбина пък външно министерство ще получи малко над 2,85 млн.лева. Военното ведомство пък ще получи 110 000 лева, а правосъдното - 69 000 лева. БНР и БНТ, които по закон трябва да организират предизборни дебати, ще получат съответно 450 000 и 700 000 лева. За БТА пък са заделени 170 000 лева. Сметната палата, която пък има задължението да проверяват разходите по времето на кампанията ще вземе 25 000 лева, а за СЕМ, която следи за добрия тон в кампанията и извършва мониториниг на медиите - 40 000 лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Ограничават движението на камиони над 12 т по част от АМ „Хемус“

Тактическо учение с бойни стрелби се проведе в Ново село (СНИМКИ)

Затворени врати и протест заради неувеличените заплати в университетите

Вержиния Велчева: Агресорът, ако не бъде спрян, никога няма да спре сам (ВИДЕО)

Разследват ТВ продуцента Нико Тупарев и приближени до него

Времето утре - 15 май 2024 г.

Глоба за абитуриентите – 50лв. за показване през прозореца

Kaufland е ритейлърът с най-голям принос за икономиката в Пловдивския регион

Обезвредиха мина в Черно море

Началникът на отбраната: България ще може да участва в пълния спектър от морски операции

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com