Решено: Студеният резерв - само на държавната ТЕЦ "Марица Изток 2"

2507
Решено: Студеният резерв - само на държавната ТЕЦ "Марица Изток 2"
Снимка: БГНЕС

Спират търговете за студен резерв. Той ще се възлага въз основа на доклад на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), само при необходимост и то само на държавната ТЕЦ "Марица-Изток 2".

Това решиха окончателно депутатите, след като приеха на второ четене промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация, с който се правят промени в Закона за енергетиката.

От ДПС с прогноза за освобождаването на още един министър

Имам чувството, че следващият министър, който ще си замине от правителството, ще бъде Теменужка Петкова. Това каза депутатът от ДПС Ра...

Вносители на поправките са председателят на енергийната комисия към парламента Валентин Николов и група депутати. Промените получиха подкрепата и на левицата

Сделките за студения резерв ще се се сключват от ЕСО според заповедта на енергийния министър. Цената на резерва е регулирана от КЕВР.

Законът влиза в сила от 1 август 2020 г., с изключение на доклада на ЕСО и заповедта на министъра, която трябва да бъде издадена до 30 юли.

Промените ще действат до 1 юли 2021 г., когато трябва да бъде въведен механизма за капацитет, с който ще се възлага на централи да произвеждат ток, за да гарантират сигурността на електроенергийната ни система.

Дебати

БСП подкрепя предложението за студения резерв

БСП подкрепя предложението за студения резерв и обяви, че ще следи дали той ще отиде в ТЕЦ "Марица изток" 2. Това каза дептатът от БСП...

По време на разискванията за студения резерв, депутатът от БСП Таско Ерменков заяви, че от левицата ще подкрепят това предложение най-вече заради изявление на управляващите, че това, което в момента се прави е за да може студеният резерв да отиде в ТЕЦ "Марица-изток 2".

"Ще следим дали това е така, защото при всичките положения, които в момента биха могли да възникнат като съмнения за нас на първо място стои енергийната сигурност на държавата. Тя без функционирането на ТЕЦ "Марица-изток 2 " е невъзможна", заяви Ерменков.

По думите му продължава политиката на лъкатушене в енергетиката, а всичко това се правело без да е ясна перспективата, без да има стратегия за развитие на енергетиката. "Това не може да продължава така, защото секторът няма как да се управлява на парче", каза още Ерменков.

Депутатът от ДПС Рамадан Аталай изрази мнение, че тези законови поправки са възникнали въз основа на омразата към собствениците на определени електрически централи и няма нищо общо със създаване на сигурност и стабилност на електроенергийна ни система. По думите му в момента се прави опит за преразпределение на бизнес, а промените не са от загриженост към енергетиката.

"Имам чувството, че следващият министър, който ще си замине от правителството, ще бъде Теменужка Петкова" каза Аталай. Според него тя трябва да обясни как и по какъв начин ще се нарушават принципни неща, които са въведени в енергетиката от 2003 г., от когато има студен резерв.

Признание от ГЕРБ: Решението за ТЕЦ Варна е и заради обществената нетърпимост към Ахмед Доган

Валентин Николов, депутат ПГ ГЕРБ, призна в ефира на БНТ, че решението за изваждането на ТЕЦ Варна от Студения резерв е свързано по-ско...

"В момента се опитваме да се самоубедим, че имаме един преходен период до 2021г., когато да почнем търговията с капацитет, за да отпадне студения резерв. Това, което е другият принцип на осигуряване сигурност, стабилност и адекватност на електроенергийната система. Колеги, от 31 юли до другия 31 юли нашата енергийна система ще виси във въздуха поради липса на сигурност", каза Аталай и призова да се оттегли предложението.

Най-лошото е, че допуснахме политиката в енергетиката, заяви председателят на енергийната комисия към парламента Валентин Николов, цитиран от 24 часа. По думите му студеният резерв винаги е правен с търг, както се изисква в Европейския съюз.

"Винаги в този студен резерв е участвал ТЕЦ "Варна" - като държавна, като собственост на ЧЕЗ и после като друга собственост, където виждаме, че е почетният председател на ДПС Ахмед Доган. В случая не е важното собствеността, а на кого се дават парите. Би трябвало да се дават на централите, но понеже е политическа обстановката, е важно и кой е собственика", допълни още Николов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com