Реставрацията на Голямата базилика в Плиска ще продължи и през зимата

3191
Реставрацията на Голямата базилика в Плиска ще продължи и през зимата

Вчера се състоя съвещание на творческия екип, който реставрира Голямата базилика в Плиска. Реставрацията напредва с ускорени темпове, благодарение на хубавото време и значителните средства, които отпусна правителството на три транша – общо 1 млн. и 500 хил.лв., както и постъпилите дарения от стотици българи от България и чужбина (включително и от Македония). Това съобщиха от пресцентъра на Националния исторически музей (НИМ)

Според изявлението до медиите участниците в съвещанието се притесняват, че лошото време, което имаше миналата година в Плисковското поле, спря работата за няколко месеца, въпреки наличието на средства. Затова бе взето решение да се работят значими елементи от църковния комплекс, но с малки размери, което да позволи над тях да се изградят с алуминиеви пръчки своебразни палатки, под които работниците да работят независимо от снега, вятъра и поледиците. Това са Свещеният кладенец, аязмото, Ротондата, към която ще бъде подадена водата от Свещения кладенец и баптистерия (кръщелната).

И българите в Македония събират пари за Голямата базилика в Плиска

Охридското дружество „Хоризонти” на хората, чувстващи се българи в града, с председател Любчо Кортелов, е провело дарителск...

Целта е тези 3 обекта да бъдат завършени до летния туристически сезон. Публична тайна е, че Голямата базилика стана известна със свещената вода, с която бе полят премиерът Бойко Борисов.

Пророчицата Ванга беше казала, че България „ке се оправи”, ако отново бликне свещена вода в Плиска. Баптисерият също е много важен, тъй като там стават вече много кръщенета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество