Революционери от Гърмен искат оставките на Бъчварова, Павлова и Цацаров

5965
Революционери от Гърмен искат оставките на Бъчварова, Павлова и Цацаров
Снимка: БГНЕС

Жителите на Гърмен поискаха оставките на вицепремиерa Румяна Бъчварова, на министър Лиляна Павлова и на главния прокурор Сотир Цацаров. Това се случи по време на протеста им на площад "Независимост" в София, който започна в 11,00 и приключи около час и половина по-късно. Те заявиха, че няма да плащат повече данъци на общината, както и такса смет. Протестиращите скандираха "Оставка" и "Убийци". Част от протестиращите бяха облечени с тениски, на които пишеше "Аз съм горд, млад българин и милея за Гърмен", носеха трибагреника, на който беше изписано "Революция".

На протеста беше прочетена петиция, която ще бъде внесена в понеделник в Министерски съвет. Тя е адресирана до президента на Република България Росен Плевнелиев, председателя на народното събрание Цецка Цачева, министър-председателя Бойко Борисов, до главния прокурор Сотир Цацаров, МВР, Дирекция национален и строителен контрол, до Агенция за закрила на детето и до Общинска администрация Гърмен. В петицията жителите на селата Гърмен и Марчево изразяват разочарованието си от липсата на реални действия и категорична воля за решаване на проблемите породени от незаконното самонастаняване и изграждане на постройки в местността "Падарката" край селата Гърмен и Марчево. В петицията протестиращите посочиха, че ако скоро не се вземат мерки, напрежението отново ще ескалира, като последиците ще бъдат непредсказуеми. Те посочиха, че днес в 19,30 часа на площада в Гърмен ще се съберат отново и това ще продължи докато изискванията им не бъдат изпълнени.

Павлова се захваща с адресните регистрации в Гърмен

Държавата сме всички ние – и представителите на централната власт, и общините, затова, когато се каже, какво прави държавата за р...

Граждани на Гърмен се събраха днес в пространството на триъгълника на властта, за да кажат не на незаконните постройки в общината и бездействието от страна на държавата. С лозунги те запитаха "Бойко, докога ще има беззаконие?".

Пред БГНЕС Димитрия Стоянова от Гърмен заяви, че тя и съгражданите й протестират против беззаконието, което се налага в България през последните 25 години. "Искаме хората, които настояват да имат права, да имат и задължения. Те са възпитавани толкова години, че имат право. Чашата преля, когато роми пребиха наши деца в Гърмен. Не може да ги толерираме толкова много години и да изригват така срещу нас", оплака се жената.

Тя посочи, че е редно хората, които казват, че интегрират ромите да дойдат да видят как се взимат парите за интеграция. Това не е интегриране, след като не можеш да му наложиш някакъв определен начин на живот, смята Димитрия и добави, че незаконните постройки трябва да се премахнат. Както ние си строим и усъвършенстваме домовете си, минаваме през институции и си ги правим, категорична бе жителката на Гърмен.

"Държавата би трябвало да се притеснява, защото на българина вече му омръзна всички да са му на гърба. Ромите не бива да бъдат гето, ако искате да е гето, да е с бариера. Показваш лична карта, имаш работа, излизаш, нямаш ли работа - стоиш. Да видим тогава дали ще имат по 10 деца, когато са на 30", заяви тя.

Гърменци идват на протест в София

Жители на Гърмен ще протестират на площад „Независимост” в София. Това каза Иван Кременлиев, част от протестиращите. Проте...

"Протестираме за бъдещето на децата и внуците си, защото както е тръгнало бездушието на управниците ни положението на децата ни ще бъде много опасно. Исканията ни са да се съборят незаконните постройки и незаконно пребиваващите в Гърмен да си отидат по местата", каза Георги Пулев от Гърмен. "Страх в Гърмен има много. Нямаме нищо против обикновените цигани, а против крадците и престъпниците", добави той.

Протестиращите издигнаха и лозунги "Къде са парите за евроинтеграция", "Обединена и силна България", "Цацаров, докога ще те чакаме" и "Земя, напоена с кръв, не се продава".

Протестът беше срещу решението да бъде спряно събарянето на незаконни ромски къщи в квартал "Кремиковци". Разрушаването трябваше да продължи на 13 юли. По думите пред "Фокус" на Иван Кременлиев, който е част от протестиращите, решение на Европейския съд по правата на човека няма. Има запитване под формата на спешна кореспонденция. Тя е след жалба от засегнати семейства с болни деца. В писмото на съда се задават два въпроса. Какви мерки се взимат спрямо лицата в уязвимо положение и дали тези мерки предвиждат децата да бъдат разделени от техните семейства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com