Родопското овче мляко е лечебно и предпазва от рак

15049
Родопското овче мляко е лечебно и предпазва от рак
Снимка: Pixabay

Овчето мляко и сирене в Родопите имат най-високото съдържание на антиканцерогенни субстанции и помагат за предпазването от няколко вида рак. Това установиха български учени от Института по криобиология и хранителни технологии след продължили девет години изследвания.

Българските учени в партньорство с техни колеги от Германия са изследвали три породи овце, отглеждани в Родопите - каракачанска, родопски цигай и среднородопска. Основната цел е била да се проследи биологичната стойност на овчето мляко и съдържанието на мастни киселини.

Учреден е туристическият район "Родопи"

В Областна администрация Смолян се проведе заседание за учредяване на Организация за управление на туристически район (ОУТР) „Род...

Изследването сочи, че нашите породи, които са каракачанската и родопският цигай, са с най-високо съдържание на антиканцерогенни субстанции в млякото, заяви проф. Любомир Ангелов от Института по криобиология и хранителни технологии.

Каракачанската овца е най-древната порода по нашите земи, слектирана през вековете. С опазването ѝ от години се занимава д-р Стойчо Данчев от родопското село Момчиловци. В момента стадото му наброява 300 каракачански овце и още толкова от другата местна порода родопски цигай.

Каракачанската овца е устойчива на заболявания, много приспособима, на ден тя изминава 15-20 километра, задължително трябва да ходи на дълги разстояния, да пашува, заявява той.

Точно естествената и разнообразна паша в Родопите води до високото съдържание на антиканцерогенни субстанции в млякото на овцете, установяват учените, предаде БНТ.

В село Момчиловци учат китайски език, за да могат да се разбират с туристите

Жители на родопското село Момчиловци ще учат китайски език, за да могат да общуват с туристи от Китай. Курсът по китайски език се фина...

"Препоръката е да се ползва планинско и високопланинско мляко, от което да се прави предимно сирене и кисело мляко. Това е най-подходящо, по този начин се запазват всички биологично активни вещества в другите продукти. И ролята на тези антиканцерогенни субстанции е такава, че има доказателства, явни, научни доказателства, че те подтискат и са като превенция против рак на кожата, рак на дебелото черво, на стомаха", коментира Ангелов.

Фермерът Стойчо Данчев също е убеден в качеството и лечебните свойства на овчето мляко.

Нашите деди тука в Момчиловци са отглеждали навремето около 40 000 овце и старото поколение, които са гледали, почти всички живееха 90-100 години хората, заявява той.

Сега овцете са значително по-малко и въпреки субсидиите отглеждането им е трудно, а млякото се изкупува на една и съща цена без значение дали е от високо или ниско продуктивна порода, каквато е каракачанската.

Гайди огласят родопското село Гела

Днес на поляните в родопското село Гела се провежда традиционното 14-о поред Гайдарско надсвирване. Събитието съвпада с Илинденск...

Стопанинът произвежда сирене предимно за собствени нужди, а за да стигнат чистите продукти до повече потребители, е нужна насочена държавна политика, смята той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com