Ромите в Гърмен търсят адвокат, ще съдят общината

8952
Ромите в Гърмен търсят адвокат, ще съдят общината
Снимка: БГНЕС

Роми търсят адвокат, който да им помогне да осъдят Община Гърмен.

Пред камерата на ТV7 жител на незаконния квартал „Кремиковци“ размаха някакво удостоверение за търпим обект, подписано от бившия кмет на Гърмен Ахмед Башев. "Веднъж платих 100 лева, втори път дадох още 80. Защо да е незаконна къщата ми?“, пита Юлиян. Той твърди, че къщата му е законна, но се страхува за роднините си, които нямали подобно удостоверение. „Къде ще ги настаним? Вие ще разрешите ли да ви влязат в дома или в двора?“ попита Юлиян репортерката на телевизията. Албен пък твърди, че дал 634 лева, за да се сдобие с удостоверение за търпим обект. "Ще съдим общината", зарекоха се двамата мъже. Те очакват властта да даде право на техните роднини, които нямат нужните документи, да си узаконят къщите. Ще ги платят с парите, които ще вземат от брането на боровинки и гъби.

Михаил Константинов с две предложения за лечение на болестта "Гърмен"

Ясно е, че с полиция и жандармерия не можем да се справим с „всеки Гърмен”. Проблемът е почти нерешим и не може да се оправ...

Много от жителите на квартала се изнасят от страх да не бъдат нападнати. "Искаме с нашите българи да се разберем. Чуждите да не се месят! Уважаваме се и не ние крадем, а други, които идват тук“, повтарят жителите на незаконния квартал.

Междувременно в Марчево вече започна доброволно събаряне на незаконни постройки. Там продължават и съвместните проверки от страна на държавните институции, като предстои да бъдат съставени протоколи.

Насроченият за днес протест в Гърмен събира все повече хора.

В района на Банско има 13 автобуса с футболни фенове, които са спрени и на хората в тях се проверяват личните документи. Патриотични песни огласят площада, на който пристигнаха и 20-ина рокери. "Тук сме, за да подкрепим Гърмен с девиза на Левски "За чиста и свята република". Ще видим дано не се наложи ние да решаваме нещата", заявиха рокерите.

Румен Петков: Ако опъна една палатка на мястото на мавзолея, после може ли да си купя мястото?

Иван Байрактаров, един от организаторите на протеста в Гърмен днес заяви, че се очакват 10 хил. души, които да подкрепят протеста от ця...

На площада в Гърмен има засилено полицейско присъствие. В охраната на протеста са включени освен полицаи и жандармерия, и пожарникари, и цивилни, и служители на ДАИ. Всички подстъпи към Гърмен са блокирани от полицейски части, за да не се допускат в пристигащи от страната хора в подкрепа на хората от Гърмен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com