Руши се възрожденска къща. Културният министър: Собствениците да потърсят финансиране (СНИМКИ)

6172
Руши се възрожденска къща. Културният министър: Собствениците да потърсят финансиране (СНИМКИ)
Снимка: Кирил Найдинидис

Министерството на културата ежегодно предоставя целева финансова подкрепа за извършване на специализирани консервационно-реставрационни дейности за недвижими културни ценности. Собствениците на имота или лица с прехвърлени права на управление могат да кандидатстват за отпускане на средства по програма „Опазване на недвижимото културно наследство“, е отговорил министърът на културата Боил Банов на зададения от народния представител д-р Даниела Дариткова въпрос дали може държавата да се намеси за запазване на един от най-ценните образци на родопска къща от времето на Възраждането – Пангаловата къща в Смолян.

Преди товар той съобщава, че през 2016 г. е имало сигнал за проникване във възрожденската къща. Извършена била проверка от инспектор в Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ в Министерството на културата и специалист „УТОС“ при община Смолян. Установено било, че са изпаднали каменни плочи, липсваща дограма по фасадите и изпочупени стъкла на прозорците, липсваща мазилка от еркерните участъци, избит отвор от северната фасада и следи от проникване във вътрешността на сградата. Тогава бил изготвен констативен протокол за състоянието на сградата с указания за предприемане на незабавни мерки по затваряне на подхода от северната страна, за да се предотврати проникване на външни лица. В определения 10-дневен срок собствениците направили необходимото, за да я обезопасят откъм проникване.

Може ли да се спаси Пангаловата къща, пита д-р Дариткова, смолянчани излизат с петиция

Питане до министъра на културата за Пангаловата къща в Смолян е отправила народният представител д-р Даниела Дариткова. Председателят н...

Припомняме, че Пангаловата къща обявена за архитектурен и художествен паметник от национално значение през 1998 година и е типичен пример за родопската възрожденска архитектура. Намира се в кв. Райково и е разположена на площ от 315 квадратни метра. Строена е от 1856 до 1960 година от Уста Харит Кисьов за големия търговец на аби и шаяци Вълчо Пангалов. От 1952 до 1983 г. в нея се помещава експозицията на Родопския народен музей, в последствие Окръжен исторически музей – Смолян. Първата музейна експозиция е открита на 9-ти септември 1955 г.

Къщата е реституирана през 1998 година. Оттогава многобройните наследници не са предприели никакви действия за поддържане на собствеността си. През годините община Смолян е уведомявала многократно собствениците за състоянието на сградата“, бе посочила д-р Дариткова в питането си до министъра.

В Смолян от около две седмици е стартирала петиция за спасяването на Пангаловата къща, инициирана от Народно читалище „Балкански просветител“. Към днешна дата тя е подписана от 339 души.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Натоварен трафик по границите с Румъния
Натоварен трафик по границите с Румъния

Интензивен е трафикът за товарни автомобили на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) по границата с Румъния. Това съобщават...