С 3 % на година се увеличават онкоболните у нас

3636
С 3 % на година се увеличават онкоболните у нас
Причината не била в Чернобил

Последствията от Чернобил не са от днес и от вчера. Това се повтаря всяка година, когато наближи дата, на която се случи тази авария, каза директорът на Националната онкологична болница доц. Здравка Валерианова пред БНР, предаде БГНЕС.

Има различни проучвания. Едните са за това, че има някакви последствия и те са причини за онкологичните заболявания и другите изследвания, които показват, че няма никаква връзка или поне не може научно да се установи връзка между увеличените случаи на онкологични заболявания и аварията в Чернобил, каза доц. Валерианова.

За да може да има пряко въздействие от едно такова въздействие, то трябва да е с много голям интензитет. Още тогава, непосредствено сред Чернобил, се проведоха много срещи и се каза, че наистина радиацията влияе върху появата на онкологичните заболявания, но тя не е единствена. Освен това силата не е била толкова голяма, така че да има веднага ефект, допълни доц. Валерианова.

Толкова години след аварията да говорим, че има връзка сега с Чернобил, е просто научно необосновано, защото е минало доста време. Ако трябваше да наблюдаваме някакъв ефект, то е непосредствено след случилото се и това наблюдавахме в Украйна, допълни тя.

Раковите заболявания в последните 30 години нарастват с един непрекъснат темп. Средно около 2-3 % на година нарастват всички онкологични заболявания. В същото време онкохематологичните, където влизат левкемиите и лимфомите и други, представляват 4% от всички злокачествени заболявания. На година наблюдаваме общо онкохематологични заболявания над 700 нови случая за последната година за всички възрастови групи. Има темп на нарастване, но той е плавен и постоянен. Не се наблюдава необичаен ръст, беше категоричен директорът на Националната онкологична болница.

 

Осем лекарства за онкоболни поскъпнали до 500%

Общинският съветник от БСП Георги Кадиев публикува в профила си във Фейсбук данни за цените на осем лекарства за лечение на онкологични...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com