С поръчка за десетки милиони: Телефон 112 влиза в бъдещето  

7697
С поръчка за десетки милиони: Телефон 112 влиза в бъдещето  
Снимка: МВР

Напълно нова система за спешни повиквания на телефон 112 обяви Министерството на вътрешните работи. Приготвената за целта пределна сума е 42 млн. лв. без ДДС.

Проектът, финансиран от NextGenerationEU, предвижда изграждане на изцяло нова система за приемане на спешните комуникации и управление на ресурсите към службите за спешно реагиране. Тя ще е базирана на единна комуникационно-информационна платформа с цел да замени "морално и технологично остарялата платформа за спешни повиквания, която стартира на 30-ти септември 2008 г. в 8 часа сутринта и работи в момента".

Спешният телефон 112 има 100% национално покритие и е достъпен от всяка точка на страната.

Какво ново?

СНИМКА: БГНЕС

В новия проект са предвидени повече дейности и функционалности, които да подсигурят всички възможни начини за обмен на информация. Целта е информацията, подадена от гражданите към телефон 112, да достига бързо до службите за спешно реагиране, съответно до реагиращите единици.

Новата електронна съобщителна мрежа ще осигури бърз обмен на контекстови и ситуационни данни, предавани в реално време чрез всички възможни канали - глас, видео, данни и текст в реално време, което не е възможно в настоящата система.

Така например WebRTC сесията трябва да следва следната процедура за настройка:

  1. Оператор 112 изпраща на подаващия сигнал гражданин SMS с връзка към уебстраница, която да бъде отворена на смартфона на гражданина;
  2. Когато гражданинът кликне върху връзката, браузърът на смартфона отваря видеосесия и прозорец за чат в реално време. Сесията трябва да позволява обмен на файлове и снимки между гражданина и приемащия разговора. На монитора на оператор 112 се отваря уеб страница с видео и чат сесия;
  3. Изпратеният линк е уникален за всяка комуникация към 112 и изтича след приключване на разговора;

Системата трябва да позволява около 4,5 млн. комуникации на година, около 2,8 млн. изпратени на службите за спешно реагиране случая за година, около 98% да е броят на входящите гласови комуникации от мобилни телефони, до 1012 активни потребители (оператори, диспечери и екипи за спешно реагиране) едновременно, до 3096 опериращи по мобилни мрежи активни потребители.

Данните от регистъра за входящи комуникации се съхраняват 5 години, считано от момента на постъпването им. А данни, за които е постъпило искане от орган на съдебна власт, не се унищожават до отпадане на нуждата от тяхното съхранение.

Два са критериите, по които ще се оценяват офертите. Техническата оценка ще е с тежест 60%, а цена - 40%. Крайният срок за подаване на оферти е 25-ти октомври.

Паралелно с тази поръчка МВР има стартирана и още една – за проектиране на ремонт и преустройство на помещенията в регионалните центрове на системата за спешни повиквания в София, Русе, Кърджали, и Бургас. Тя е с прогнозна стойност 4 129 786 лв. без ДДС.

Преди това, на 7-ми септември, вътрешното ведомство прекрати голямата поръчка за доставка на 300 автомобила тип "PLUG-IN HYBRID" с полицейско оборудване и 360 мобилни ТЕТРА радиотерминали на стойност близо 24,3 млн. лв. без ДДС. Още: МВР обяви обществената поръчка, която е последното условие по Плана за възстановяване Причината е, че в документацията са допуснати толкова сериозни неточности в техническата спецификация, които, ако се уточнят, ще доведат до недопустимо изменение и допълване на условията, при които е открита процедурата.

Още: 

МВР избра изпълнител на поръчка – последно условие по Плана за възстановяване

Нов договор за 16 млн. лева подписа МВР за защита на границата

За защита на границата: МВР инвестира стотици милиони за комуникации

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com